Hyppää sisältöön

Kokoomus nousi kakkoseksi, perussuomalaiset kannoilla, SDP:n kannatus hiipuu

Kokoomus on noussut toiseksi suosituimmaksi puolueeksi Yle Uutisten kannatuskyselyssä, kun vaaleihin on enää muutama päivä aikaa. Tiukasti kokoomuksen kannoilla on huiman loppukirin ottanut perussuomalaiset. Myös SDP on edelleen mukana kisassa kakkospaikasta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Keskusta porskuttaa edelleen ylivoimaisena ykkösenä Yle Uutisten viimeisimmässä kannatuskyselyssä, vaikkakin puolueen kannatus on jatkanut laskuaan. Vaalien kakkoseksi näyttäisi tällä hetkellä olevan nousemassa kokoomus.

Keskustalle olisi Taloustutkimuksen toteuttaman kyselyn perusteella luvassa 24 prosenttia äänistä, ja kokoomusta kertoo kannattavansa 16,9 prosenttia vastaajista.

Perussuomalaiset on ottamassa huiman loppukirin. Viimeisimmässä kyselyssä heitä ilmoitti kannattavansa 16,7 prosenttia kyselyyn vastanneista, kun kuukauden takaisessa mittauksessa heitä kannatti vain 14,6 prosenttia vastaajista.

Eroa perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä on vain 0,2 prosenttiyksikköä.

SDP:n kannatus näyttää kyselyssä selviä hiipumisen merkkejä, sillä maaliskuun lopussa ja huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana tehdyssä kyselyssä puoluetta ilmoitti kannattavansa enää 15,1 vastaajista.

Sunnuntaina on luvassa jännittävä vaali-ilta, sillä kisassa vaalien kakkospaikasta kyselyn virhemarginaalin sisään mahtuu kuitenkin kokoomuksen ja perussuomalaisten lisäksi edelleen myös SDP.

SDP menettänyt työväestön ja naisten kannatusta

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Jari Pajusen mukaan SDP:n ongelma on ollut se, että puolueen kannattajista on karannut työväestöä ja naisia.

– Yksi suunta voi olla perussuomalaiset, mutta myös muualle, saattaa olla jopa kokoomukseenkin, Pajunen pohtii SDP:ltä lähteneiden suuntaa.

Hän arvelee, että perussuomalaiset ovat saaneet lisää kannatusta työväestöstä, mutta eivät niinkään naisista.

Vaikka kannastaan epävarmojen osuus oli tällä kertaa pienempi kuin Ylen edellisessä mittauksessa, heitä on edelleen paljon. Tuoreeseen kyselyyn vastanneista vain noin 58,4 prosenttia kertoi puoluekantansa.

– Se tarkoittaa puolueille myös suurta potentiaalia. Vaalit, tai ainakin sijat 2–4, varmasti ratkeavat sillä, kuka saa tämän joukon aktivoitua, Pajunen sanoo.

Vihreät on pienistä suurin

Pienemmistä puolueista eniten kannatusta näyttäisi kyselyn perusteella keräävän vihreät. Heitä äänestäisi 8,8 prosenttia kyselyyn vastanneista. Hyvin lähellä on kuitenkin vasemmistoliitto 8,3 prosentin kannatuksellaan.

Sekä vihreät että vasemmistoliitto ovat molemmat menettäneet kannatustaan hieman Ylen edelliseen kyselyyn verrattuna.

RKP:tä kertoi kannattavansa 4,6 prosenttia, mikä on hivenen enemmän kuin viime kuun mittauksessa. Kristilliset ovat puolestaan menettäneet kannatustaan, sillä heitä kannattaa enää 3,5 prosenttia vastaajista.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 667 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 58,4 prosenttia. Haastattelut tehtiin 23.3–15.4. Kyselyn virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ylen Suuri puheenjohtajatentti TV1:ssä tänään klo 20.00.