1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lähes puolet Googlen poistopyynnöistä menee läpi

Hakukoneyhtiö Google saa joka päivä 2 500 pyyntöä poistaa käyttäjiä koskevia hakutuloksia. Pyynnöistä vajaa puolet menee läpi. Järjestelmä ei kuitenkaan takaa sitä, etteikö hakutulos voisi ilmestyä jossain vaiheessa takaisin Googleen tai johonkin toiseen hakukoneeseen.

Kotimaan uutiset
Googlen poistopyynnöt Eu-aluilla ja Suomessa
Yle Uutisgrafiikka/ Eetu Pietarinen

Hakutulos poistetaan, jos se ohjaa epäolennaiseen tai vanhentuneeseen tietoon. Kaikkea ei Googlestakaan saa pois: jos tiedon löytyminen on yleisen edun mukaista, se jää näkyviin (kts. esimerkkejä poistetuista hakutuloksista.)

Tunnettujen poliitikkojen tai julkkisten on vaikeampi saada hakutuloksia poistettua kuin tavisten. Matalin kynnys poistoille on silloin, kun pyytäjä on alaikäinen.

– Kukaan ei voi olla varma, että saa nolon kuvan itsestään pois Googlesta. Kaikki tapaukset ratkaistaan erikseen, muistuttaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Suomalaiset ovat olleet ahkeria poistopyyntöjen esittäjiä – sekä pyyntöjen että läpimenojen määrä on hieman suurempi kuin EU-maissa keskimäärin.

Väkilukuun suhteutettuna eniten poistopyyntöjä on tullut Liechtensteinista, Virosta, Alankomaista, Ruotsista, Sveitsistä ja Ranskasta.

Vähiten poistoja ovat pyytäneet bulgarialaiset ja kreikkalaiset. Myös portugalilaiset, puolalaiset, romanialaiset ja slovakialaiset ovat lähestyneet Googlea harvoin.

Tietosuojavaltuutettu voi kumota Googlen päätöksen

Googlen päätöksestä voi valittaa vielä oman maan tietosuojavaltuutetulle, jolla on oikeus kumota hakukoneyhtiön päätös. Euroopan tietosuojavaltuutetut perustivatkin uudistuksen jälkeen verkoston, jossa he pohtivat perusteluja poistettaville tiedoille.

– Kriteeristön määritteleminen on tosi hankalaa eikä ennakkotapauksia vielä ole. Menee ainakin pari vuotta, ennen kuin koko järjestelmä hahmottuu. Odotettavissa on, että niin Google kuin kansalaisetkin valittavat päätöksistä hallinto-oikeuteen, arvioi Aarnio.

Aarnio on saanut noin 50 valitusta suomalaisilta, jotka ovat olleet tyytymättömiä Googlen päätökseen.Toistaiseksi oikeusjutuilta on säästytty.

– Tähän mennessä on aina käynyt niin, että kun olemme olleet Googleen yhteydessä ja pyytäneet tapauksista lisätietoa, he ovat poistaneet hakutulokset.

Aarnion mukaan avoimia kysymyksiä on edelleen paljon: pitääkö alkuperäiselle tietolähteelle ilmoittaa, jos sen sivu poistetaan hakutuloksista? Voiko hakutulos palautua joskus Googleen tai ilmestyä toiseen hakukoneeseen? Näissä kysymyksissä sovelletaan toistaiseksi eri maiden lainsäädäntöjä ja käytäntöjä.

On myös hyvä muistaa, että vaikka tietty sivu poistuisi Googlen hakutuloksista, se ei poistu internetistä kokonaan. Alkuperäiseltä sivulta tieto tai kuva löytyy edelleen, jos sitä osaa sieltä hakea.

Lue seuraavaksi