Saksan taloudella menee hyvin

Saksan tämän vuoden talouskasvuennustetta on nostettu 2,1 prosenttiin. Kasvuodotuksia ruokkivat halpa öljy ja halpa euro.

Ulkomaat
Asentaja työssään BMW:n Dingolfingin tehtaalla Saksassa.
Armin Weigel / EPA

Euroopan talousveturilla Saksalla menee paremmin kuin mitä syksyllä uskottiin. Torstaina julkaistun talousennusteen mukaan Saksan talous kasvaa 2,1 prosenttia tänä vuonna, kun viime syksynä ennustettiin vain 1,2 prosenttia.

Taloustutkimuslaitos IFO:n mukaan öljyn matala maailmanmarkkinahinta johtaa siihen, että saksalaisilla on varaa kuluttaa enemmän kuin aikaisemmin. Euron alhainen kurssi taas johtaa siihen, että Saksan vienti vetää hyvin.

Työttömyys laskee IFO:n mukaan 6,7 prosentista 6,3 prosenttiin. Ensi vuonna työttömyys laskee edelleen. Hieman eri tavalla laskevan EU:n tilastoviraston Eurostatin mukaan Saksan työttömyys on vain 4,8 prosenttia, mikä on Euroopan pienin työttömyysaste.

BMW käy kaupaksi

BMW:n tehtaalla Münchenissä menee erinomaisesti. Suuretkin autot menevät kaupaksi. BMW on viime vuosina palkannut 7000 työntekijää, tänä vuonna palkataan 8000 työntekijää lisää, joista 5000 Saksan tehtaisiin.

–Investoimme tulevaisuuteen ja tulevaisuuden teknologiaan, jotta pysyisimme kilpailukykyisinä, Jochen Frey, BMW:n tiedottaja sanoo Ylelle.

Autotehdas etsii insinöörejä, erityisesti sellaisia, jotka ovat erikoistuneet kevyisiin rakenteisiin, tietokoneohjelmien kehittämiseen ja vaihtoehtoisten polttoaineiden kehittämiseen. Joillekin erikoisaloille on jopa vaikea löytää ammattilaisia, vaikka yleensä BMW on hyvin haluttu ja tunnettu työnantaja.

–Emme joudu kilpailemaan pelkästään muiden autonvalmistajien kanssa, vaan myös IT-yritysten kanssa. Aikaisemmin ne eivät kilpailleet meidän kanssamme hyvistä kyvyistä, Frey sanoo.

Myös Saksan julkinen talous on ylijäämäinen. Viime vuonna ylijäämä oli 18 miljardia euroa, tänä vuonna se tulee ennusteiden mukaan olemaan 21 miljardia.

Dan Ekholm, München