Hornetit harjoittelevat Hollannissa ja Baltiassa

Karjalan lennoston Hornet -hävittäjät osallistuvat huhtikuussa kahteen kansainväliseen harjoitukseen. Suomalaiskoneita on Hollannissa ja Baltian taivaalla.

Ulkomaat
Hornet kentällä.
Karjalan lennoston Hornet-hävittäjiä Rissalassa maaliskuussa.Antti Karhunen / Yle

Ilmavoimat osallistuu huhtikuussa F/A-18 Hornet-hävittäjillä kahteen monikansalliseen Naton ilmasotaharjoitukseen. Parhaillaan on kuusi konetta Hollannissa pidettävässä harjoituksessa.

Koneet lentävät pohjoishollantilaisesta Leeuwardenin tukikohdasta. Harjoitukset lennetään pääosin Pohjanmeren yllä.

Karjalan lennoston mukaan suomalaisten tavoitteena on kehittää yhteistoimintakykyä laajassa monikansallisessa ilmaoperaatiossa. Harjoitukseen osallistuu noin 50 lentokonetta kymmenestä maasta. Suomi on joukossa ainoa Naton ulkopuolinen maa.

Baltiaan ensi viikolla

Ensi viikolla Kuopion Rissalasta osallistuu kaksi Hornetia BRTE 20 -nimiseen koulutustapahtumaan Baltian maissa. Koneet lentävät Kuopiosta, mutta laskeutuvat lentotehtävien välillä Ämarin tukikohtaan Viroon.

Baltian koulutustapahtuma on kaksipäiväinen, ja siinä suomalaiset harjoittelevat ilmataistelua ja ilmatankkausta. Myös tähän harjoitukseen osallistuu kymmenkunta Nato-maata sekä Suomi ja Ruotsi.

BRTE on Naton Baltian maissa järjestämä koulutusohjelma, jonka harjoituksissa Suomi ollut mukana vuodesta 2012. Suomalaiskoneet ovat osallistuneet 2-3 BRTE-koulutustapahtumaan vuosittain.

Suomi on mukana molemmissa harjoituksissa Naton kanssa tehdyn rauhankumppanuussopimuksen perusteella.