1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilpo Haalisto Varsinais-Suomen ja Jari Koskela Satakunnan ykkönen – vaaligallerian perusteella Lounais-Suomen läpimenijät

Jos Lounais-Suomen kansanedustajat valittaisiin Ylen Vaaligallerian videokatselukertojen mukaan, eduskunta näyttäisi toisenlaiselta. Perussuomalaiset olisi melkoinen voittaja Lounais-Suomessa.

Yle Vaaligalleria
Turun kävelykatu eduskuntavaaliaikaan
Joona Haarala / Yle

Laskimme d´Hondtin laskentamenetelmää käyttäen, ketkä ehdokkaat Lounais-Suomesta pääsisivät eduskuntaan, jos valinta tehtäisiin Vaaligallerian videoiden katselukertojen perusteella. Nämä tiedot perustuvat keskiviikon 15. huhtikuuta aamupäivän katselukertatietoihin.

Varsinais-Suomen edustajat:

Ilpo Haalisto

Perussuomalaiset

Timo Hellman

Piraattipuolue

Lola Wallinkoski

Kansallinen Kokoomus

Li Andersson

Vasemmistoliitto

Jani Kurvinen

Suomen Keskusta

Mika Maaskola

Suomen Sosialidemokraattinen puolue

Ritva "Kike" Elomaa

Perussuomalaiset

Jetro Viesti

Piraattipuolue

Ville Niinistö

Vihreä Liitto

Saara-Sofia Sirén

Kansallinen Kokoomus

Mohammadamin Allahmoradi

Vasemmistoliitto

Jari Ahlfors

Itsenäisyyspuolue

Veera Köpsi

Suomen Kristillisdemokraatit

Pekka Myllymäki

Suomen Keskusta

Kalle Niskanen

Suomen Kommunistinen Puolue

Vilhelm Junnila

Perussuomalaiset

Sebastian Mäki

Piraattipuolue

Satakunnan kansanedustajat:

Jari Koskela

Perussuomalaiset

Kristiina Salonen

Suomen Sosialidemokraattinen puolue

Vesa Jalonen

Suomen Keskusta

Mikael Ropo

Kansallinen Kokoomus

Laura Huhtasaari

Perussuomalaiset

Marika Uimaluoto

Suomen Sosialidemokraattinen puolue

Kauko Juhantalo

Suomen Keskusta

Tapio Furuholm

Vasemmistoliitto

Varsinais-Suomessa eduskuntaan valitaan 17 edustajaa ja Satakunnasta 8. Vaaligallerian perusteella kolmen puolueen kärki Varsinais-Suomessa on Perussuomalaiset, Piraattipuolue ja Kokoomus. Satakunnan kolmen kärki on Perussuomalaiset, SDP ja Keskusta.

Varjovaalit antavat erilaisia tuloksia

Erilaisia vaalituloksia tutkitaan vaalien alla. Muun muassa Turun yliopisto on tutkinut (siirryt toiseen palveluun), minkälainen vaaliltulos olisi Facebookin kautta.

Myös nuoret, alle 18-vuotiaat, järjestivät omat varjovaalit ja äänestystulos on selvillä. Lähes 60 000 nuorta äänesti 630 oppilaitoksessa eri puolilla Suomea. Tulos löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun). Varsinais-Suomen ääniharavaksi nousi Keskustan Kenneth Sundberg. Satakunnan äänikuningas on nuorten antamien äänten perusteella Kokoomuksen Mikael Ropo.

Sosiaalisessa mediassa ja netissä vilkas liikenne vaalien alla

Sosiaalisessa mediassa vaalipöhinä käy entistä kuumempana. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen tutkija Niko Hatakka arvioi, että Facebook on edelleen ehdokkaiden ykkösvalinta.

Twitter on lisännyt suosiotaan. Twiittaajien ja aiheiden vilkkautta seuraa muun muassa Vaalipöhinä-sivusto (siirryt toiseen palveluun). Myös Google Trends (siirryt toiseen palveluun) –työkalu kertoo kuka ehdokas on nousussa ja kuka laskussa.

Varsinainen vaallipäivä on sunnuntaina 19. huhtikuuta. Ylen vaalitulospalvelua voi seurata televisiossa, radiossa ja netissä.

Lue seuraavaksi