Laulukilpailun ennakkosuosikki Miia Kosunen: Käänsin koulukiusaamisen vahvuudeksi

Joensuulainen The Voice of Finland -kilpailun finalisti Miia Kosunen lähtee luottavaisin mielin kisaan. Parturi-kampaajana työskentelevä Miia on pystynyt kääntämään kouluaikaisen kiusaamisen vahvuudeksi. Upealla lauluäänellään kisassa yleisön valloittanut Miia on tehnyt elämänsä aikana muun muassa maatalouslomittajan työtä.

Kotimaa
Miia Kosunen1.JPG

Miia Kosunen sai ensikosketuksen musiikkiin jo äidin kohdussa, kun sairaanhoitajana ja kätilönä työskentelevä äiti kuunteli paljon Queenin musiikkia.

– Freddie Mercury oli äidin suosikki, niinpä Queen soi usein meillä kotona lapsena ollessa. Liekö myös isän työpaikan, Abloyn protovalmistuskoneet olleet musikaalisia, en tiedä. Ehkä kaikki on kiinni pohjavedestä, meillä Pilkossa on muitakin hyviä laulajia, esimerkiksi naapurin tyttö lähtee oopperalaulukilpailuihin, veistelee laulaja.

– Lapsuudesta on hyviä muistoja, mieleen tulee se, kun mummon kanssa tehtiin saunavastoja ja saunottiin ulkosaunassa tuntitolkulla. Ja laulettiin samalla. Ukki ja mummi asuivat lähellä, olin aika paljon heidän kanssaan lapsena.

Lukihäiriö ja koulukiusaaminen

Miia Kosusen onnellisen elämään tuli kuitenkin mustia pilviä ala-asteella, kun selvisi, että Miialla on lukihäiriö. Miia joutui koulukiusatuksi.

Se oli rankka paikka lapselle ymmärtää, mikä on reilua ja millä tavalla ihmisille voidaan puhua

Miia Kosunen

– Ala-asteella oli koulukiusaamista ja löytyi tuo lukihäiriö. Sain osakseni sellaista tyhmittelyä myös opettajilta. Se oli rankka paikka lapselle ymmärtää, mikä on reilua ja millä tavalla ihmisille voidaan puhua. Ala-asteella olin sitä mieltä, että minä en kuulu tähän porukkaan millään tasolla.

Aurinko alkoi kuitenkin paistaa Miian elämään yläasteella. Siitä Miia kiittää ammattitaitoista erityisopettajaa.

– Käännös parempaan tapahtui yläasteella. Luojan kiitos siellä oli niin ammattitaitoinen erityisopettaja, joka sai minut uudelleen uskomaan tähän järjestelmään. Hän sai minut uskomaan, että minäkin olen ihan fiksu, minulla on vain vähän erilainen tapa oppia. Pidän edelleenkin yhteyttä häneen, olen hänelle vieläkin kiitollinen.

– Erityisopettajan johdolla myös musiikki palasi elämääni, teimme musikaaleja ja tein myös omia kappaleita. Onneksi sain kiusaamisen käännettyä vahvuudeksi, se ei muuta minua, vaan minä saan tykätä itsestäni sellaisena kuin olen.

Vuosi maatalouslomittajana

Yläasteen jälkeen Miia Kosunen meni musiikkilukioon, mutta opinnot siellä eivät sujuneet aivan halutulla tavalla, joten Miia kokeili muita vaihtoehtoja.

Miia Kosunen4.JPG
Miia viihtyy siviilissä parturi-kampaajana. Yle / Tapio Laakkonen

– Huomasin sen, että minusta ei ole lukiolaiseksi. Oli kova paikka lähteä koulusta, koska muuten olisin viihtynyt musiikkilukiossa.

– Lukiokokeilun jälkeen menin talouskouluun hakemaan kokkailukokemusta. Sieltä pyrin ja pääsin sitten käsityömuotoilija-artesaaniksi ammattioppilaitokseen. Siellä meni kolme vuotta, koko ajan mukana oli myös musiikkitouhut, hyvän ystävän kanssa soitettiin ja laulettiin omia kappaleita.

– Käsityöalalla on kuitenkin melko heikot työllistymismahdollisuudet, joten tein elämässäni sellaisen ratkaisun, että lähdin maatalouslomittajaksi. Tuttavilla on maitotila, siellä sain työn lomassa toteuttaa eläinrakkauttani, kuopsutella pieniä lehmiä. Noin vuoden ajan olin maatalouslomittajana.

Siisti sisätyö veti kuitenkin puoleensa, joten Miia päätti hakea parturi-kampaajaksi. Parin vuoden aikuislinjan parturi-kampaaja-opintojen jälkeen Miia oli alan yrittäjänä noin vuoden ajan, kunnes siirtyi nykyiseen työpaikkaansa.

Mies omasta bändistä

Miia Kosunen on viime vuodet musisoinut melodista metallia soittavassa bändissä, jonka nimi on Afterlife. Kokoonpano ei kuitenkaan ole juurikaan keikkaillut, sillä osa sen soittajista on eri puolilla Suomea. Miian elämänkumppani soittaa myös tuossa bändissä. Mahdollinen laulukilpailun voitto toisi muutoksia elämään, sanoo Miia.

– Jos voittaisin tuon kilpailun, se toisi tullessaan levytyssopimuksen. Voittajalle on luvassa myös jonkin verran keikkoja. Tässä vaiheessa en osaa sanoa tulevista bändikokoonpanoista, onneksi minulla on ympärilläni muusikoita, joihin voin luottaa tarvittaessa, sanoo upeaääninen laulaja Joensuusta.