Nakersiko myyrä omenapuusi? – Pelasta hoitoaineella ja hätistele hajulla

Lumen väistyttyä puutarhoista voi paljastua ikäviä yllätyksiä. Esimerkiksi myyrät ovat saattaneet pureskella hedelmäpuiden ja pensaiden runkojen tyvet tai syödä latvaversoja ja kärkisilmuja. Niitä voi yrittää karkottaa hajuilla, ja tuhoja paikata hoitoaineella ja pelastussilloilla.

Kotimaa
Myyrän järsimä omenapuun runko ja juuristo.
Sari Toivonen / Yle

Jos myyrä ei ole nakertanut runkoa ympäriinsä, pelastustoimenpiteeksi riittää yleensä haavanhoitoaine ja latvan leikkaaminen. Jos mitään muuta ei ole käytettävissä, tavallinen maalikin kelpaa hoitoaineeksi.

– Puolet maalia ja puolet vettä, neuvoo useita puutarhakirjoja kirjoittanut puutarhuri ja pomologi Leif Blomqvist.

Varsinaisissa haavanhoitoaineissa on kuitenkin se hyvä puoli, että ne tappavat myös sienitauteja ja estävät puun kuivumista.

Mikäli oman pihan hedelmäpuussa näkyy nyt tuhoja, kannustaa Blomqvist tekemään pelastustoimenpiteet mahdollisimman pian ja viimeistään tämän kuun aikana. Auringonpaiste voi nimittäin kuivattaa puuta.

Myyrä ei aina kajoa vain runkoon. Erityisesti, kun lumi on korkealla, ne saattavat syödä latvaversoja ja kärkisilmuja.

Se on niin pahanhajuista, että myyrät ovat lähteneet muualle.

Leif Blomqvist, puutarhuri ja pomologi

– Tällöin tulee siistiä se alue, jota ne ovat syöneet. Tämä "tuho" ei ole niin vaarallinen, sillä kyllä puu tekee uusia silmuja.

Apua pelastussilloista ja hätistelyä hajuilla

Tehtävissä on vähän, jos hedelmäpuun runko on kaluttu ympäriinsä. Blomqvist vertaa tällaista runkoa katkenneeseen puutarhaletkuun: sen nestevirtaus ei enää toimi. Puun pelastaminen voi olla vaikeaa.

– Aina kuitenkin voi yrittää, jos intoa löytyy. Puun voi koettaa pelastaa sillastuksella ja leikkaamalla latvaa rajusti – eli ottamalla pois kolmasosan tai jopa puolet, neuvoo Blomqvist.

Latvaa leikataan sen vuoksi, että nestettä ei pääse haihtumaan liikaa. Sillastuksessa runkoon luodaan uusia reittejä veden ja ravinteiden kulkemiselle.

– Se vaatii aikaa ja tarkuutta. Tähän saa apua meiltä ammattilaisilta.

Blomqvistin mukaan myyrät vierastavat hajuja. Niitä voikin yrittää karkottaa suojaamalla puun esimerkiksi pahanhajuisella koivutislellä.

– Olen itse käyttänyt sitä monta vuotta. Se on niin pahanhajuista, että myyrät ovat lähteneet muualle. Muitakin kotikonsteja on: esimerkiksi liljan sipuleita voi istuttaa puun ympärille.