Peruukin valinta on intiimi asia – "Tätä voi verrata alusvaatteiden valintaan sen jälkeen, kun on tehty rinnan poisto"

Hiukset ovat tärkeä osa ihmisen identiteettiä, ja hiusten lähteminen saattaa järkyttää. Silti kynnys peruukin hankkimiseen ja käyttämiseen voi olla korkea.

terveys
Kampaajamestari Sara Soini esittelee peruukkia.
Ville Kinnunen / Yle

Peruukin hankkiminen tulee ajankohtaiseksi useimmiten sairauden vuoksi. Hiustenlähtö syöpähoitojen takia on monelle tuttu asia, ja myös vaikkapa pälvikaljuus voi pistää miettimään, pitääkö omaa kuontaloa kohentaa keinotekoisesti. Hiukset ovat tärkeä osa ihmisen ulkonäköä, ja hiustenlähdöllä voi olla suuri vaikutus itsetuntoon.

– Kuka hyvänsä voi sairastua, ja jokaisella on oikeus sairaanakin kohentaa omaa elämänlaatuaan niin paljon kuin vain voi, sanoo kajaanilaisen kampaamo Monan yrittäjä Sara Soini.

Omien hiusten korvaaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Oman entisen ulkonäön ja identiteetin haluaa säilyttää, mutta samalla miettii, pysyykö peruukki päässä, hiostaako se ja ennen kaikkea, mitä jos muut huomaavat?

– Peruukin valinta on intiimi asia. Sitä ei monikaan halua sovittaa täällä liikkeessä muiden asiakkaiden nähden, ja siksi voimmekin vetää tähän välille verhon. Tätä voi hyvin verrata alusvaatteiden valintaan sen jälkeen, kun on tehty esimerkiksi rinnan poisto taikka korjausleikkaus.

– Peruukkia tullaan usein valitsemaan, kun sairaus on vielä akuuttivaiheessa, ja sen vuoksi myyjälläkin on oltava hyvä ihmistuntemus ja kenties omaakin elämänkokemusta. Tämä ei siis ole aivan aloittelijan työtä, vaan selkeästi erikoistumista vaativa ala, Sara Soini sanoo.

Jos kadulla kävelee kaksi naista, joista toisella on peruukki, erottaa peruukin käyttäjän yleensä vain siitä, että hänellä hiukset ovat nätimmin!

Sara Soini

Peruukkiliikettä kaivataan lähelle

Monen mielikuvat peruukeista ovat yhä peräisin 1970-luvulta, jolloin peruukkien käyttäminen oli muotia ja hupia. Sara Soini muistelee, että peruukkeja tilattiin silloin postimyynnistä, ja niitä sai jopa rautakaupoista. Sen ajan nukkemaiset, muovisen tuntuiset hiuspipot ovat nyt historiaa.

– Jos kadulla kävelee kaksi naista, joista toisella on peruukki, erottaa peruukin käyttäjän yleensä vain siitä, että hänellä hiukset ovat nätimmin!

– Peruukki ei sovittamisesta ja mittaamisesta huolimatta tule kerralla valmiiksi, vaan se voi vaatia muotoilua ja leikkaamista. Sen vuoksi avun olisi hyvä olla lähellä, jotta peruukki ei jää sopimattomana laatikkoon jopa kuukausien ajaksi odottamaan.

Kampaajamestari Sara Soini sovittaa peruukkia Ville Kinnuselle
Sara Soini sovittaa peruukkia Ville Kinnuselle.

Sara Soinin kampaamo Mona on vasta aloittanut peruukkiliiketoiminnan. Kajaanissa pitkään toiminut peruukinvälittäjä lopetti vast'ikään toimintansa, ja Sara päätti ottaa homman hoitaakseen.

– Kainuun keskussairaalan syöpäosastolla ehti jo tulla välillä melkein hätä, kun kaupungissa ei ollut palveluntarjoajaa. Ulkonäöllä voi olla akuutisti sairaan ihmisen toipumisessa iso merkitys, ja elämän ollessa sairauden vuoksi vähän sekaisin on tärkeää, että edes jokin osa-alue on hallinnassa, Sara sanoo.

Peruukki ei ole vain naisten juttu

Hiuslisäke on miehellä yleisempi hiusproteesi kuin peruukki, ja yleinen näky on myös ns. Comb over eli pitkiksi kasvatettujen hiusten kampaaminen kaljun päälaen yli.

– Kalju mies on yleinen näky, eikä herätä niin paljoa huomiota kuin kalju nainen. Sen vuoksi nainen ei ehkä halua ollakaan sellaisen huomion kohteena, jota kalju saa. Mutta ei peruukki ole vain naisten juttu, ja uskon, että itsekin vielä toimitan peruukkeja miehille. Jos hiukset lähtevät, sitä on miehenkään turha jäädä ujostelemaan.

– On myös lapsia jotka käyttävät peruukkia. Lapset ovat hiustensa kanssa hyvin välittömiä, ja kavereiden kanssa saatetaan kysyä että "missä sun tukka nyt on", ja peruukki on välillä päässä ja välillä pois. Yksikin lapsi halusi kerran pitkät kirkkaan oranssit letit eli Peppi Pitkätossu -hiukset, Sara Soini sanoo.