1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskuntavaalit 2015

Laskelmoiva ehdokas lyttäisi puoluekaverinsa

Mainosalan ammattilainen sanoo, että vaaleissa ehdokkaan pahin vastustaja on usein puoluekaveri. Hänen mukaansa ehdokkaat mainostavat Suomessa varovasti, mikä voi liittyä suomalaiseen kulttuuriin.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskuntavaaliehdokkaiden mainonta ei ole ollut järin räväkkää, arvioi mainosalan ammattilainen.

–  Vähän tulee sellainen vaikutelma, että kaikki pyrkivät varomaan hirveästi sanomisiaan, sanoo suunnittelujohtaja Petri Pitkänen oululaisesta mainostoimisto Pakkahuoneesta.

Pitkänen sanoo, että markkinointiviestinnän perusajatus on, että haastaja pystyy mainostamaan räväkämmin kuin markkinajohtaja.

– Tämän kaltaista asettelua ei puolueitten mainonnassa oikeastaan kovinkaan näy. Uskoisin, että aggressiivisempikin – enkä tarkoita negatiivisessa mielessä aggressiivinen – voisi tuoda parempaa näkyvyyttä.

Räväkkä persoona voi haitata

Pitkänen sanoo, että osin varovaisuus voi liittyä suomalaiseen kulttuuriin.

– Täällä ei voimakkaasti tuoda omia arvoja esiin.

Toisaalta näkyvä ja räväkkä persoonabrändi voi myös haitata.

– Jos ajatellaan vaikka Alexander Stubbia, joka nousi voimakkaasti kokoomuksessa esiin henkilönä. Ehkä ne vaikutukset eivät sitten ole olleet niin positiivisia kuin hän on toivonut.

Ehdokkaan ei kuitenkaan kannata edes yrittää miellyttää kaikkia.

– Uskon, että se loppupeleissä ei palvele tarkoitusta, jos joka suuntaan pyrkii kumartelemaan. Se on hengetöntä. Kampanjasta tulee löysä.

Voisi sanoa, että näissä vaaleissa ei sellaista puolueen tai yksilön slogania ole ollut, joka olisi pysäyttänyt ja saanut ajatukset rullaamaan, että tässäpä on pysäyttävä tiivistys tästä asiasta.

Suunnittelujohtaja Petri Pitkänen

Pahin vastustaja on puoluetoveri

Pitkänen sanoo, että poliitikolle pahin kilpakumppani on usein saman puolueen edustaja.

– Siinä voi miettiä sellaista, onko oman puolueen istuva kansanedustaja pahin haastaja näissä vaaleissa. Koska samoista äänistä näissä vaaleissa kilpaillaan. Puoluepolitiikassa hyökätään herkästi muita puolueita vastaan eikä laskelmoida, mikä on positiivinen asia.

Suomessa ei ole lähdetty loanheittämiseen, tosin kuin esimerkiksi Amerikassa.

– Kaksipuoluejärjestelmässä on helpompi heittää lokaa.

Näissä vaaleissa Pitkästä vastaan ei ole tullut hyviä, pysäyttäviä vaalisloganeita.

– Voisi sanoa, että näissä vaaleissa ei sellaista puolueen tai yksilön slogania ole ollut, joka olisi pysäyttänyt ja saanut ajatukset rullaamaan, että tässäpä on pysäyttävä tiivistys tästä asiasta.