Synnytykset keikkalääkäreiden varassa – Oulaskankaalla kulut kasvaneet noin puoli miljoonaa

Lastenlääkäreiden päivystysrinki on toiminut Oulaskankaan sairaalassa lähes kolme kuukautta. Kululisäys keikkalääkäreistä on tälle vuodelle noin puoli miljoonaa euroa.

terveys
Oulaskankaan sairaalaan synnytysosasto Oulaisissa.
Oulaskankaan synnytystoiminta on pystytty turvaamaan lastenlääkäriringin myötä.Yle / Erno Serkosalmi

Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminta saatiin turvattua lastenlääkäreiden päivystysringin avulla. Se on toiminut helmikuun alusta lähtien.

– Listat pyritään tekemään aina pari kuukautta etukäteen. Näyttäisi, että päivystäjiä saadaan kohtuullisesti paikalle, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka kertoo.

Ringissä on kymmenkunta lastenlääkäriä. Päivystäjämäärä on riittänyt, mutta suurin osa päivystyksistä kasaantuu parille henkilölle.

Tulevaisuus lääkäreiden vapaaehtoisuuden varassa

– Tämähän perustuu lääkäreiden vapaaehtoisuuteen. Kaikki lastenlääkäripäivystäjät yhtä lukuun ottamatta ovat ulkopuolisia. Kyllä synnytysten tulevaisuus riippuu siitä, miten päivystäjiä saadaan paikalle.

Oulaskankaalla on ollut jo pari vuotta naistentautien ja anestesialääkäreiden erikoislääkäripäivystys.

– Heidänkin osaltaan joudutaan käyttämään ulkopuolisia päivystäjiä. Oulaskankaan oma lääkärimäärä ei riitä tämän päivystyksen pyörittämiseen, johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka kertoo.

Lastenlääkäririnki nostaa kuluja

Yhden synnytyksen hinta on johtajaylilääkäri Oukan mukaan noin pari tuhatta euroa niin Oulaskankaalla kuin Oulun yliopistollisessakin sairaalassa.

– Lastenlääkäripäivystysrinki nosti Oulaskankaan synnytystoiminnan kuluja noin puoli miljoonaa euroa tälle vuodelle.

– Virkatyönä tehtynä synnytykset esimerkiksi OYS:ssa ovat huomattavasti halvempia kuin keikkalääkäreiden käyttö.

Johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka kuitenkin lisää, että kunnat olivat sitoutuneita säilyttämään synnytykset Oulaskankaalla ja valmiita myös kantamaan lisääntyneet kustannukset.