Kaninkolossa matkataan varjosta valoon – Hämeenlinnan Teatterin kantaesitys vahvaa draamaa

Hämeenlinnan Teatteri esittää syksyllä David Lindsay-Abairen käsikirjoittaman Kaninkolon. Näytelmä sai Yhdysvalloissa vuoden parhaan draaman Pulitzer-palkinnon vuonna 2007. Kaninkolo kuvaa nuoren avioparin ja heidän läheistensä selviytymistarinan varjosta valoon.

Kotimaa
Avaruuden tähtisumua.
Hämeenlinnan Teatteri

Hämeenlinnan Teatterissa saa lokakuussa Suomen kantaesityksensä yhdysvaltalaisen David Lindsay-Abairen käsikirjoittama Kaninkolo. Vaikka aihe on rankka, niin Kaninkolo ei ole synkkä näytelmä, kertoo näytelmän suomentanut Juha Rosma. Hän myös sovittaa ja ohjaa näytelmän Hämeenlinnan Teatterille.

Juha Rosma on hakenut näytelmään espoolaisen tunnelman, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Sen voi jokainen itse miettiä, Rosma sanoo.

– Kyseessä on kuitenkin vahva draama. Onnellisen ydinperheen arki romahtaa järkyttävän onnettomuuden takia, mutta he selviävät suuresta surusta. Lapsen kuolemasta.

Näytelmän herkkä aihe vaatii tarkkaa näyttelijätyötä vähän niin kuin kuunnelmassa.

Juha Rosma

Rosma sanoo, että näytelmän herkkä aihe vaatii tarkkaa, intiimiäkin näyttelijätyötä vähän niin kuin kuunnelmassa, koska tunteet ovat syvältä.

– Kaninkolossa henkilöhahmot ovat kuitenkin kokonaisia ihmisiä, värikkäitä persoonallisuuksia, jotka tukevat toisiaan, mutta myös käsittelevät kukin omalla tavallaan murhetta.

Hämeenlinnan Teatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo uskoo, että David Lindsay-Abairen Kaninkolo sopii hyvin Suomeen ja hämäläiselle teatterin lavalle.

– Minusta näytelmä sopii tänne juuri sen takia, koska näytelmä käsittelee yleisesti vaikeuksista selviämistä, mutta kuitenkin näytelmän perheen näkökulmasta, Sinisalo kertoo.

Voima selviytymiseen ei löydy terapiasta vaan kahden ihmisen välisestä suhteesta.

Kirsi-Kaisa Sinisalo

– Lyhyesti sanottuna perheen äiti ja isä ymmärtävät sen, että voima selviytymiseen ei löydy terapiasta vaan kahden ihmisen välisestä suhteesta.

Kantaesityksen ensi-ilta on Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämöllä 3. lokakuuta. Draamanäytelmässä esiintyvät Lotta Huitti, Maiju-Riina Huttunen, Katariina Kuisma-Syrjä, Turkka Mastomäki sekä Antti Tiensuu.