1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähkökaapit katutaiteen näyttämöksi – sähköyhtiölle taiteen tukeminen on kilpailuetu

Imatran sähkökaapit täyttyvät tänä keväänä taiteesta. Sähköyhtiölle taiteen tukeminen on mahdollisuus välittää yrityksestä positiivista kuvaa.

Annu Mikkilän teos tulee Imatralle sähkökaappiin ennen kesää. Kuva: Alex Turunen / Yle

Kuvataiteilija Jaana Ahjokangas halusi tehdä lenkkiympäristöstään viihtyisämpää. Hän ehdotti Imatran seudun sähkölle yhteistyöprojektia, joissa sähkökaappeihin etsittäisiin teoksia kilpailun kautta. Sähköyhtiö innostui heti ja sähkökaapit saavat teoksensa ennen kesää.

– Taiteilijat tarvitsevat maksajia aina. Ympäristötaide on hyvä kohde, koska se on lähellä ja helposti nähtävillä, sanoo Ahjokangas.

Taiteen tukeminen on kilpailuetu

Imatran seudun sähkön myyntipäällikkö Petri Lamminheimo näki sähkökaappitaiteessa mahdollisuuden välittää yrityksestä positiivista kuvaa.

– Maailma muuttuu ja sähköyhtiöt ovat joillekin isoja ja persoonattomia. Näin tässä mahdollisuuden päästä lähemmäs kuluttajia ja meidän asiakkaita, sanoo Lamminheimo. 

Sähköyhtiö järjesti kilpailun ja rahoittaa teokset. Voittajaraadissa oli taiteilijoita ja kaupungin edustajia.

Kuvataiteilija Annu Mikkilä. Kuva: Alex Turunen / Yle

- Alkuun ajattelin, että tämä vedetään kevysti läpi pienin kustannuksin mutta aikaa on mennyt yllättävän paljon, sanoo Lamminheimo. 

Ulos galleriasta

Sähkökaappitaiteilijoiksi valittiin neljä taiteilijaa, jotka valmistavat kukin omanlaisensa teoksen. Taiteilijat ovat Annu Mikkilä, Mia Kolari, Enni Vekkeli sekä Reima Pekkonen. Töitä valittaessa ympäristön merkitys oli keskeinen.

–  Halusin tuoda töihin luonnon rauhaa ja luonnon läheisyyttä. Nautin ympäristötaiteen tekemisestä, koska mielestäni ihmisten pitää saada nähdä taidetta ympärillään eikä ainoastaan gallerioissa. Harva edes menee galleriaan, sanoo taiteilija Annu Mikkilä.