Valiokunta pudottaisi investointisuojan TTIP-sopimuksesta

Euroopan parlamentin lakivaliokunnan mielestä investointisuojalauseke pitäisi jättää pois Yhdysvaltain kanssa solmittavasta vapaakauppasopimuksesta.

politiikka
EU-maiden lippuja parlamenttitalon edustalla brysselissä.
Euroopan parlamentissa äänestetään keskiviikkona Euroopan talouden tervehdyttämistä koskevasta lakipaketista.Julien Warnand / EPA

Euroopan parlamentin lakivaliokunta katsoo, että Yhdysvaltain kanssa solmittavaan vapaakauppasopimukseen ei pitäisi sisällyttää investointisuojamekanismia. Valiokunta hyväksyi lausuntonsa parlamentin mietintöön torstaina.

Investointisuojalauseke on kiistanalainen, sillä sen myötä ulkomaiset yritykset voisivat kriitikoiden mukaan viedä valtion kansainväliseen välimiesoikeuteen jos valtion säätämät lait vaikuttavat yrityksen toimintaedellytyksiin.

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi on käynyt Euroopan parlamentissa puhumassa investointisuojasta. Hänen mukaansa suoja on tarpeeton, ja se voi siirtää valtaa hallituksilta yrityksille ja välimiesmenettelyn juristeille.

Suomen hallitus on puolestaan halunnut sisällyttää investointisuojan Yhdysvaltain kanssa neuvoteltavaan vapaakauppasopimukseen.

Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunta valmistelee mietintöä sopimuksesta EU-komissiolle, joka neuvottelee Yhdysvaltojen kanssa. Mietintöön on tulossa lausunnot kaikkiaan 14 valiokunnalta. Kansainvälisen kaupan valiokunta äänestää parlamentin yhteisestä kannasta toukokuun lopulla.

Parlamentti ei sinänsä osallistu neuvotteluihin, mutta neuvoteltu sopimus on hyväksytettävä parlamentissa. Mahdollisen sopimuksen läpimeno voi hankaloitua jos komissio ei huomioi parlamentin kantaa.

Investointisuoja sai osakseen laajaa vastustusta vapaakauppasopimuksen kansalaiskuulemisessa.