Perinnästä pienempi hinta velalliselle – kova lupaus uudelta kuntasektorin perintäyhtiöltä

Kunnan Taitoa Oy perustaa uuden perintäyhtiön kuntatoimijoiden erityistarpeisiin. Taitoan toimitusjohtaja Anne Lindqvistin mukaan perustettava yhtiö pyrkii nykyistä eettisempään ja joustavampaan perintään. Hän sanoo, että uusi yritys tulee myös pienentämään velkaisille perinnästä koituvia kustannuksia.

Kotimaa
Seteli ja lasku.
Anssi Leppänen / Yle

Suomessa perintäalaa hallitsevat suuret ulkomaalaisomisteiset yhtiöt. Syksyllä alalle tulee kuitenkin uusi kotimainen toimija kun Taitoan tytäryhtiö aloittaa toimintansa.

Kunnan Taitoa Oy:n omistaa lähes 200 kuntayhteisöä, ja se on kunta-alan suurin valtakunnallinen talous- ja henkilöstöhallinnon toimija. Perustettava tytäryhtiö tarjoaakin perintäpalveluja nimenomaan kuntatoimijoille, kuten sairaanhoitopiireille, ja kunnille.

Taitoa Oy:n toimitusjohtaja Anne Lindqvist.
Taitoa Oy:n toimitusjohtaja Anne Lindqvist.Taitoa Oy

Tähän saakka Taitoa on alihankkinut perintäpalvelut asiakkailleen alan isoilta yrityksiltä. Kunnan Taitoa Oy:n toimitusjohtajan Anne Lindqvistin mukaan kotimaiselle perintäyhtiölle löytyy kuntakentällä kysyntää.

– Omistaja-asiakkaat ovat kyselleet, miksei Taitoa voisi alkaa hoitaa tätä perintötointa myös ihan itse eli ilman tällaisia ulkomaalaisomisteisia yrityksiä. He ovat toivoneet nimenomaan sellaista yhtiötä, joka olisi perehtynyt alaan ja jolla olisi osaamista kuntasektorista, Lindqvist kertoo.

Tähän saakka Taitoa on myynyt kuntatoimijoille muun muassa myyntilaskutuspalveluita. Perintäpalvelut ovat Lindqvististä luonnollinen jatke valikoimaan.

– Me pystymme ehkä isoja yrityksiä paremmin sopimaan kuntakohtaisesti perintäprosessin etenemisestä, eli missä vaiheessa tehdään millaistakin perintätointa.

Hyötyä luvataan niin velalliselle kuin velkojalle

Lindqvistin mukaan uusi yhtiö pyrkii voiton maksimoinnin sijasta muun muassa viemään perintää nykyistä eettisempään suuntaan.

– Pyrimme turvaamaan myös velallisen asemaa, ettei se maksu menisi perintään asti eli perintäkuluja ei syntyisi niin paljon. Isossa perintäyrityksessä tällaisiin erityistoimiin ei yleensä ole mahdollisuutta.

Linqvistin mukaan säästöjä saadaan niin velalliselle kuntalaiselle kuin velkovalle kuntatoimijallekin kun maksuvaikeuksiin puututaan hyvissä ajoin.

– Kokonaisuutena perinnän hinta velalliselle tulee muodostumaan pienemmäksi, Linqvist sanoo.

Taitoan tavoitteena onkin ennalta ehkäistä velallisten maksuvaikeuksia ja saada maksut kuntien kassoihin nopeammin – jo ennen perintätoimia.

– Koko kunta hyötyy siitä, että pyrimme tätä kautta saamaan maksut nopeammin kassaan. Kun maksut eivät mene pitkän perintäprosessin kautta, niin silloin kunnan maksuvalmius ja saatavien kiertonopeus kasvaa, Linqvist sanoo.

Uusi perintäyhtiö aloittaa toimintansa näillä näkymin syyskuun alusta. Yhtiön nimestä ei ole vielä päätetty.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus