"Ulosottoon joutuminen voi olla hyvä asia" – Kela tiukentaa tukien takaisinperintää

Kelan uudet toimintaohjeet siirtävät toimeentuloatukea saavan henkilön velat ulosottoon, jos hän ei pysty maksamaan koko summaa. Kela perustelee Yle Kioskille uudistusta asiakkaan oikeusturvalla.

Kotimaa
Kansaneläkelaitoksen (Kela) toimipiste Kampissa Helsingissä.
Kansaneläkelaitoksen (Kela) toimipiste Kampissa HelsingissäAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kelan maksamien tukien palauttamisesta ei voi enää sopia entiseen malliin. Kelan uusien toimintaohjeiden mukaan toimeentulotuloa saavien maksukyvyttömien ihmisten kanssa ei enää tehdä maksusopimusta, vaan velat siirretään ulosottoviranomaiselle. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Kela perustelee uusia toimintaohjeita asiakkaan oikeusturvan varmistamisella. Ulosottoprosessi takaa, että ihmiselle jää velanmaksun jälkeen rahaa välttämättömiin asioihin.

Yle Kioskin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa Kelan takaisinperinnän etuuspäällikkö Suvi Onninen sanoo, että lisäksi ulosotolla voidaan estää esimerkiksi lisävelkaantuminen.

Ulosottoprosessin ongelmana on kuitenkin se, että ulosottoon joutunut ihminen menettää luottotietonsa, mikä voi vaikeuttaa esimerkiksi asunnon saamista. Onninen pitää tätä valitettavana, mutta toteaa, että asiassa on monta eri näkökulmaa.