Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutos vaikuttaa musiikkimakuumme – soiko 2080-luvulla kesäisin vain blues?

Tutkijoiden mukaan säällä on voimakas vaikutus siihen, minkälaista musiikkia kuuntelemme.

Kuva: Michael Nelson / EPA

Ilmastonmuutoksen uskotaan tulevaisuudessa vaikuttavan ihmisten elämään monella tapaa. Oxfordin yliopiston tutkijoiden mukaan muutos kuuluu myös musiikissa.

Tutkijat kävivät läpi yli 15 000 brittiläistä ja amerikkalaista popkappaletta 1950-luvulta tähän päivään todistaakseen, että sää vaikuttaa vahvasti mielialaamme.

Kappaleista kävi ilmi, että popmusiikissa sää yhdistetään usein tiettyyn tunteeseen. Yleensä aurinko on positiivinen ja sade negatiivinen. Esimerkiksi Ain't no sunshine -kappaleessa säätyypin muuttuminen viittaa eroon.

Aurinko ajatellaan vielä hyvänä, mutta tämä voi muuttua.

– Jos kymmenenä kesänä peräkkäin on 40 astetta lämmintä, se voi muuttaa ihmisten suhtautumista säähän sekä siihen liitettyihin tunteisiin, sanoo tutkija Karen Aplin.

Synkeitä kesäkappaleita?

Tutkijat tekivät popkappaleista havainnon, että hurrikaanien aktiivisella ajalla 1950-luvulla kirjoitettiin enemmän kappaleita tuulesta ja myrskyistä.

Ilmastonmuutoksen tuomat rajummat säävaihtelut voivat siis vaikuttaa tulevaisuudessakin musiikkiin. Pirteät kesäkappaleet auringonpaisteesta ja hellästä kesätuulesta voivat muuttua synkkäsävyisemmiksi.

– Ilmaston muuttuminen tuo erilaisia säätiloja, mitkä voivat vaikuttaa kappaleiden kirjoittamiseen. Kappaleet saattavat käsitellä enemmän huonoa säätä, koska se on yhä useammin osa ihmisten elämää kuin nyt, Aplin sanoo.