Hyppää sisältöön

Luulitko, että kestomuki on aina kertakäyttömukia ekologisempi? Käyttötapa ratkaisee

Jos kestomukin pesee joka kahvihetken jälkeen kraanan alla vettä lotraten ja tiskiainetta tuhlaten, voi kertakäyttömukiin turvautuminen olla jopa ympäristöystävällisempää. Ympäristöasiantuntijat suosittelevat valitsemaan kestomukin ja käyttämään sitä ekologisesti.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Moni uskoo tekevänsä päivittäin pienen ekoteon juomalla kahvinsa kestomukista kertakäyttökupin sijaan. Pelkkä kestomukin valinta ei kuitenkaan välttämättä riitä.

– Riippuu siitä, miten pitkään kestomukia käytetään ja miten sitä pestään, toteaa ryhmäpäällikkö Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Nissinen mukaan eri selvitykset ovat antaneet erilaisia tuloksia kestomukien ja kertakäyttömukien ympäristövaikutuksista. Tutkimukset on tehty rajallisissa olosuhteissa eikä niistä voi vetää yleisiä johtopäätöksiä.

– Ei voi suoraan sanoa, kumpi on ympäristön kannalta edullisempi. Jätteen syntyä pitää kuitenkin ehkäistä, ja siitä näkökulmasta kestomukin käyttö on suositeltavaa.

– Oma mukini on kestomuki, ehdottomasti! Mielestäni kertakäyttökulttuuri ei ole järkevää. Pesen mukin täydessä astianpesukoneessa eko-ohjelmalla, ryhmäpäällikkö Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Omalle mukille riittää välillä huuhtaisu

Myös WWF:n Green Office -päällikkö Helka Julkunen kertoo, ettei joka mukiin yleistettävää tietoa kesto- ja kertakäyttömukien ympäristövaikutuksista ole olemassa. Heti kun mennään eri olosuhteisiin, vaikutukset muuttuvat. Perussääntönä voi Julkusen mukaan kuitenkin ajatella, ettei hiilijalanjäljessä ole suurta eroa.

– Jos käytät päivässä yhden kertakäyttömukin tai yhtä posliinimukia, ne ovat hiilijalanjäljeltään suurin piirtein samanlaiset, olosuhteista riippuen.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Samaan hengenvetoon Helka Julkunen kehottaa kuitenkin ehdottomasti juomaan kahvin kestomukista. Kartonkinen kertakäyttömuki on tehty puukuidusta eikä suomalainen metsätalous vielä toistaiseksi Julkusen mukaan pysty pitämään yllä luonnon monimuotoisuutta. Puukuituun kohdistuu monenlaisia käyttöpaineita.

– On kohtuutonta, että puukuitua käytetään kertakäyttömukiin, jota käytetään noin kymmenen minuuttia. Eikö olisi parempi, että arvokas luonnonvara käytettäisiin kestäviin tuotteisiin?

Jätteen vähentämiseen määrää myös jätelaki. Sekin on Julkusen mukaan peruste jättää kertakäyttöastiat hankkimatta.

– Parasta olisi ottaa omaan käyttöön kestomuki ja käyttää sitä pitkään. Näin jätteidenkin määrä vähenee, Julkunen sanoo.

On kohtuutonta, että puukuitua käytetään kertakäyttömukiin, jota käytetään noin kymmenen minuuttia. Eikö olisi parempi, että arvokas luonnonvara käytettäisiin kestäviin tuotteisiin?

Helka Julkunen

Olennaista on Julkusen mukaan myös se, ettei mukia pestä joka välissä kraanan alla vettä lotraten ja tiskiainetta tuhlaten.

– Mukin voi nopeasti huuhtaista vedellä tai sen voi laittaa tiskikoneeseen, Helka Julkunen ohjeistaa.

Hänkin lisää, että astianpesukoneessa muki pitäisi pestä täydessä koneessa. Ekologisuuteen vaikuttaa myös tiskikoneen energiatehokkuus. Nykyiset laitteet käyttävät melko vähän vettä.

Lisääntyykö vai väheneekö kertakäyttömukien kulutus?

Tutkimusjohtaja Eva Heiskanen Kuluttajatutkimuskeskuksesta näkee, että parhaillaan on vallalla kaksi eri suuntiin vetävää trendiä. Toisaalta organisaatioissa on Heiskasen tuntuman mukaan siirrytty yhä enemmän kestäviin astioihin. Toisaalta samaan aikaan jyllää take away -kulttuuri, joka suosii kertakäyttöisyyttä.

– Kuljetaan lattemuki kädessä. Take away -juomien ja -ruokien nauttiminen lennossa on kasvanut, Eva Heiskanen arvioi.

Kertakäyttöastioita valmistava Huhtamäki ei kerro tuotantolukujaan. Viestintäjohtaja Katariina Hietarannan kommenteista voi kuitenkin päätellä, ettei kertakäyttömukien menekki ole ainakaan lopahtamassa.

– Take away -trendi on Suomessa, niin kuin muuallakin maailmalla, kasvanut. Monet sellaisetkin kahvilat, jotka enimmäkseen käyttävät posliinikuppeja, ovat tuoneet ainakin rinnalle mahdollisuuden ostaa kahvin mukaan kartonkimukissa.

Hietaranta lisää, että ekologisuutta pyritään kertakäyttömukienkin valmistuksessa huomioimaan niin paljon kuin mahdollista, vaikka lähtökohtana onkin mukin toimivuus. Ekologisuutta lisätään esimerkiksi biopinnoitteilla sekä mahdollisimman vähällä materiaalien käytöllä.

Monilla työpaikoilla puolestaan hörpitään kahvia jo kestokupeista. WWF:n Green Office -päällikön Helka Julkusen tuntuma on, että kestoastiat ovat alkaneet yleistyä suomalaisilla työpaikoilla. Julkusen mukaan joitakin vuosia sitten valtakunnallinen suuryritys saattoi käyttää vuodessa satojatuhansia, jopa miljoona kertakäyttömukia vuodessa. Näin isoihin määriin ei Julkusen mukaan enää tänä päivänä törmää.

Myös materiaalien tehokkaaseen käyttöön ohjaavan Motivan asiantuntija Satu Hyrkkänen kertoo, että kaikissa julkisten organisaatioiden hankinnoissa huomioidaan kestävyyttä ja elinkaariajattelua yhä enemmän. Täsmällistä tietoa kestoastioiden käytöstä ei kuitenkaan ole.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Kestomuki kulkee vielä harvojen mukana

Muutos järkyttää arkipäivää. Kertakäyttömukeista luopuminen on joillekin yllättävän vaikeaa.

Helka Julkunen

Vaikka osa ostaa jo take away -kahvinsa omaan kuppiin, sellainen näyttää toistaiseksi kulkevan mukana harvassa laukussa. Useita Robert’s Coffee -kahviloita pyörittävä yrittäjä Toni Immonen kertoo, että parin viime vuoden aikana asiakkaille on alkanut ilmestyä omia termosmukeja.

– Ne ovat selkeästi lisääntyneet viimeisten parin vuoden aikana varsinkin nuorilla. 20-30 -vuotiaiden ikähaarukassa niitä löytyy aika paljon.

Omaa mukia mukanaan kantavien asiakkaiden määrä on kuitenkin vielä hyvin pieni. Immonen arvelee, että termosmuki on mukana noin kolmella asiakkaalla sadasta. Trendi on nähtävissä varsinkin hänen Helsingin ja Tampereen keskustan kahviloissaan.

– Vielä pari vuotta sitten omia termosmukeja oli ihan olemattomasti, mutta nyt se on tullut vahvemmin. Itsekin ostin toissaviikolla ensimmäisen termosmukini, kahvilayrittäjä Toni Immonen sanoo.

WWF:n Green Office -päällikkö Helka Julkunen on havainnut, että mukilla on monille hirvittävän iso symbolinen merkitys. Vaikka kertakäyttömukin vaihtaminen kestomukiin kuulostaa pikku jutulta, se on joillekin iso askel.

– Muutos järkyttää arkipäivää. Kertakäyttömukeista luopuminen on joillekin yllättävän vaikeaa, Julkunen sanoo.