Samaa harmaata massaako? – näin värikkäästi lukijat arvioivat eduskuntapuolueita

Yle kysyi lukijoilta nettikeskustelussa, millaisia mielikuvia heillä on eri puolueista eduskuntavaalien alla. Eniten keskustelua kirvoittivat Kristillisdemokraatit, Kokoomus ja SDP.

Kotimaa
Eduskuntavaalit 2015.
Yle

Ylen puoluepäivien yhteydessä kysyimme lukijoilta, millaisia mielikuvia eri puolueet herättävät. Verkkokeskustelu kävi vilkkaana ja kaikki puolueet herättivät kommmentteja puolesta ja vastaan.

Lukumääräisesti eniten kommentteja keräsivät kokoomus, SDP ja kristillisdemokraatit.

Aika vähälle huomiolle on jäänyt se, että nykyisen hallituksen ministereistä Päivi Räsänen on ainoa, joka vei oman hallinnonalansa rakenneuudistuksen onnistuneesti läpi. Hän aloitti heti kauden alussa ja johti muutosta jämerästi julkisuudessa olleista epäilyistä huolimatta. Sisäministeriön hallinnonalan säästöt eivät Suomea pelasta, mutta melkoisen näytön johtamiskyvyistään Räsänen antoi.

Päivi on äärivanhoillinen. Eduskunnassa vain Timo Soini on vielä vanhoillisempi. - mooses

Kokoomus on hieno puolue. Stubb suoriutunut tehtävästään erinomaisesti olosuhteet huomioon ottaen. Myös Stubin positiivinen persoona hyvää vaihtelua suomalaisessa keskustelussa.

Nykyprofiili on mainostoimistojen luomus ilman todellista uskottavuutta. Myös aika on ohittanut Kokoomuksen, sen todelliset arvot ovat pahasti ristiriidassa mm. humanismin, tasa-arvon ja kestävän kehityksen kanssa.

Demari on vapaa-ajan asuun pukeutunut punakka ja ylipainoinen mies, joka tekee jatkuvasti "mäyräkoiran" kanssa lähtöä mökille. Työsuhteessa tärkeintä on lomat. Kohtalaisen uuden auton takalasissa on Saipan tarra.

Kyllähän se liikaa oli herrojen kanssa marjassa. Toki siellä eduskunnassa on enemmistö porvareilla, että ei siellä yksi työväenpuolue ihmeitä saa aikaan, mutta ei sen siksi pidä luovuttaa ja alkaa porvariksi itsekin. SDP: tyypilliset kannattajat tulevat kuitenkin pienyrittäjistä, toimihenkilöistä ja duunareista, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta kannattavista ihmisistä. Nyt ollaan taas oikealla linjalla. Äänestän jatkoon.

Perussuomalaisista kertyi viitisenkymmentä kommenttia.

Todella asiallista porukkaa, hyviä vaaliteemoja. Pelastetaan ,mitä Kokoomukselta ja Demareilta on pelastettavissa. Ennakkoääni annettu GO PS!

Ei persuja hallitukseen. Liian epäinhimillinen puolue. Ovat unohtaneet, että myös ruotsinkieliset suomalaiset ovat kantasuomalaisia, samoin maahanmuuttajat, jotka ovat saaneet Suomen kansalaisuuden.

Vastuunpakoilijoita. Huutavat populismia ilmaan muttei saa mitään oikeasti aikaan (mikä noilla teeseillä on ihan hyväkin)

Vihreät korostavat politiikassaan ympäristöä ja uusiutuvaan energiaa. Kommenttien perusteella jopa liikaakin.

Vihreiden ajattelukyvystä kertoo aivottomuus energia-asioissa. Tappiollisella tuulivoimalla pitäisi pyörittää koko suomalaista yhteiskuntaa.

Mikäli vihreät ajattelisivat aidosti ympäristöä, tuulivoimaloiden hajasijoittaminen lopetettaisiin maaseudulle ja voimalat rakennettaisiin tarvittaessa esim. tehdasalueiden yhteyteen.

Yleispuolue joka ajaa tavallisen ihmisen ja pienituloisten asiaa. Poistaa köyhyyttä ja lisää tasa-arvoa, kannattaa samoja arvoja kuin minä.

Vasemmistoliittoa kritisoitiin pitkälti samoista asioista kuin vihreitäkin.

Vasemmistoliitto on todellinen populistipuolue ja muiden varoilla eläjä. Kun vastuun aika heidän esittämistään toimenpiteistä tulisi, häipyisivät kuin tuhka tuuleen ja muut maksaisivat.

Vasemmistoliitto on lähinnä vihreiden kommunistisempi variaatio. Puiden halailua ja taivaanrannanmaalaamista. Voivat asua 200 m kauempana ratikkakiskoista kuin vihreät.

Paras puolue Suomessa, moderni ja oikeudenmukainen, ajaa työväestön, tavallisen kansan asioita. Ehdottomasti äänestän.

RKP:n osalta eniten tunteita herätti odotetusti ruotsin kielen puolustaminen.

Puolue on pelkkä pakkoruotsin puolustaja, joka on valmis olemaan mitä mieltä tahansa kunhan pääsevät hallitukseen. Heidän kielipolitiikkansa on vastenmielistä eivätkä he ole valmiita todelliseen dialogiin.

Kielipolitiikka ei minua ärsytä; ruotsin taitaminen on pohjoismaissa tärkeää.

RKP on ytimeltään kielipuolue, joka ajaa ruotsin kielen aseman vahvistamista Suomessa. Kaikki muut tavoitteet ovat RKPlle vähempiarvoisia, kaikista muista tavoitteistaan RKP voi tinkiä ja käydä kauppaa, kunhan ruotsin asemaa ei heikennetä.

Gallupeja on jo pitkään johtanut keskusta. Lukijakommenteissa nousi esiin puheenjohtaja Juha Sipilän kokemattomuus, joka nähtiin sekä hyvänä että huonona asiana.

Sipilä on virkistävä poikkeus nykypoliitikkojen joukossa. Hän edustaa suomalaisille tärkeitä arvoja, joille ei tässä vähä-älyisen sketsiviihteen muokkaamassa arvomaailmassa näytä olevan tilaa.

Suurimmat ongelmat ainakin alkumetreillä saattavat tulla omista joukoista. Ministerikiima iskee rajusti Keskustan vallankäyttöön tottuneisiin kansanedustajiin ja silloin tämä Timo Soinin osuvasti nimeämä vahakabinetti aiheuttanee suurimmat pulmat Sipilälle. Jos tässä kohtaa Sipilä näyttää omilleen johtajuutta, niin sitten tie valtiomiesluokkaan on vähemmän kuoppaisempi.

Ja lopulta käy kuin Aholle: kansan vihat ja oppositioon, vaikka jonkun oli pakko siivota kokoomushallituksen jätökset. Historioitsijat sitten vasta kiittävät. Rohkeasti vaan, Sipilä.