Kreikan valtiovarainministeri lupaa kompromisseja velkaneuvotteluihin

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici sanoi puolestaan torstaina, että EU ei ole tekemässä pohjatyötä Kreikan mahdolliseen poistumiseen eurosta.

talous
Euron kolikko.
Ralf Hirschberger / EPA

Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakis lupaa tekevänsä kompromisseja seuraavissa neuvotteluissa koskien Kreikan tulevaa maksuerää, joka viivästyttäisi maan mahdollista poistumista yhteisvaluutta eurosta.

Varoufakis arvostelee samalla joitakin eurooppalaisten velkojien maallensa asettamia uudistusvaatimuksia vihjaten, että neuvottelukumppanit ovat osassa kysymyksistä kaukana toisistaan.

Torstaina ajatushautomo Brookings Institutionissa pitämässään puheessa Varoufakis sanoi, että hänen edustamansa hallitus valittiin "haastamaan selvästi epäonnistuneen lainaohjelman logiikka".

Varoufakisin lausunnot tulivat julki torstaina samalla kun huoli maan kyvystä selviytyä veloistaan kasvoi sysäten Kreikan lainojen korot huimaan nousuun.

Talouskomissaari Moscovici: "Grexitiä" ei valmistelussa

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici sanoi puolestaan torstaina, että EU ei ole tekemässä pohjatyötä Kreikan mahdolliseen poistumiseen eurosta.

– Ei ole olemassa valmisteluja minkään "Grexitin" [Kreikan ero eurosta] suhteen yhteisvaluutasta, Moscovici kertoi uutistoimisto AFP:lle.

– Ei ole suunnitelma B:tä.

Kreikka järjestelee parhaillaan uusiksi varojaan hallinnon saralla sekä pyrkii viivästyttämään kulueriä maksaakseen lainansa takaisin. Kreikan viranomaiset toivovat, että sopimukseen päästäisiin ensi viikolla, mutta Saksan sekä muiden euromaiden viranomaiset ovat vihjanneet sen olevan epätodennäköistä.

Lähteet: AFP, AP