1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Näkökulma: Äänestäminen on luultua helpompaa – edes ehdokasta ei ole pakko valita

Etkö tiedä, ketä äänestää? Eikö kukaan tunnu sopivalta ehdokkaalta? Sillä ei ole mitään väliä. Äänestämiseen riittää, kun tietää, mikä olisi kelvollinen puolue tai mitä puoluetta ei ainakaan halua valtaan, kirjoittaa toimittaja Anna Leppävuori.

vaalit
Ylen toimittaja Anna Leppävuori
Antti Pylväs / Yle

Äänestäjillä on kahdenlaisia harhaluuloja. Ensimmäinen harhaluulo on se, että ennen vaaleja kannattaa miettiä ennen kaikkea, kuka ehdokkaista on äänen arvoinen. Toinen on se, että jos sellaista ehdokasta ei ole, äänestämään ei kannata vaivautua.

Ehdokkaan valitseminen on totta kai tärkeää, mutta ei niin tärkeää kuin moni ajattelee. Tärkeämpää on valita puolue, jota on valmis tukemaan. Ääni nimittäin menee aina myös – ja ensisijaisesti – puolueelle.

Syynä on suhteellinen vaalitapa. Antamasi ääni menee oikeasti siis ensin puolueelle, jonka ehdokkaat sitten jakavat äänet keskenään.

Suhteellinen vaalitapa aiheuttaa sen, että koskaan ei pitäisi äänestää ehdokasta, jonka puolueen muita ehdokkaita ei missään nimessä halua tukea. Jos ehdokkaasi ei mene läpi, antamasi ääni käytännössä siirtyy toiselle samassa puolueessa.

Suhteellinen vaalitapa mahdollistaa äänestämisen silloinkin, kun ei halua tai jaksa miettiä ehdokasta. Riittää, kun äänestää jotain puoluetta ja valitsee kenet tahansa siitä puolueesta. Luultavasti ääni kuitenkin menee puolueelle – halusi tai ei.

Sekään ei ole hyvä syy jättää äänestämättä, että ei tiedä sopivaa puoluetta. Sekin riittää, jos tietää, mitä puoluetta ei ainakaan halua. Silloin voi viedä sen puolueen kannatusta äänestämällä jotakin muuta puoluetta.

Äänestää ei kannata, jos ei ole mitään hajua siitä, mitä mikäkin puolue tekee. Jos siitä kuitenkin on jokin käry ja mielipide, äänestäminen kannattaa. Parasta on valita myös hyvä ehdokas – mutta ilmankin pärjää, jos vaihtoehtona on jättää äänestämättä.

Lue seuraavaksi