Nokian Rajeev Suri: Olemme vahvempia viiden, seitsemän vuoden kuluttua

Nokian johto uskoo Alcatel-Lucentin ostamisen tuovan Nokialle sellaisia vahvuuksia, joita yhtiöllä ei ennen kauppaa ollut. Samalla Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa muistutti, että kaupassa ei ole kyse yhdistymisestä, vaan siitä, että Nokia nimen omaan osti Alcatel-Lucentin.

talous
Risto Siilasmaa ja Rajeev Suri Nokian tiedotustilaisuudessa.
Toimitusjohtaja Rajeev Surin (oik.) johtama Nokia sai Etelä-Suomen aluehallintovirastolta huomautuksen ulkomaalaisten asiantuntijoidensa alipalkkauksesta. Markku Ulander / Lehtikuva

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri uskoo Alcatel-Lucent-kaupan antavan uudelle Nokialle sellaisia vahvuuksia, joita yrityksellä ei nyt vielä ole.

– Kauppa tekee meistä vahvoja jo nyt, mutta vielä tärkeämpää on se, että me olemme entistä vahvempia viiden, seitsemän, kymmenen vuoden kuluttua, Suri totesi kaupan taustoja esittelevässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Surin mukaan Nokia saa kaupassa useita Alcatel-Lucentin vahvuuksia, muun muassa hyvin tärkeän ja ison tutkimuspuolen.

– Heillä on esimerkiksi Bell Labs. Se on hyvin vahva ja sen brändi on erittäin vahva. Kun laitamme oman tutkimus- ja kehityspuolen siihen yhteyteen, niin se on vahvuus.

Surin laskelmien mukaan juuri tutkimuspuoli on yksi yrityskaupan suurista vahvuuksista.

– Meillä on 40 000 tutkimus- ja kehityspuolen ammattilaista, insinööriä. Bell Labsin kanssa me satsaamme tulevaisuudessa tutkimukseen ja kehitykseen enemmän kuin yksikään muu alan yritys, koko planeetalla.

Askel Yhdysvaltain markkinoille

Surin mukaan Alcatel-Lucentin ostaminen antaa paremmat mahdollisuudet vallata markkinoita Yhdysvalloissa.

– Meillä on kaikki, mutta me tarvitsimme jotain ollaksemme vahvempia Yhdysvaltain markkinoilla, Suri kertoi.

Surin mukaan juuri tämä kauppa antaa Nokialle mahdollisuuden olla vahvempi, jopa ykkönen Yhdysvalloissa. Se taas antaa lisää pontta kasvaa myös Kiinassa, Taiwanissa ja Japanissa.

Siilasmaa: Se oli kauppa, ei yhdistyminen

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa muistutti tiedotustilaisuudessa, että Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisessä ei ole kyse kahden tasa-arvoisen yrityksen yhdistymisestä vaan siitä, että Nokia nimenomaan ostaa ranskalaisyhtiön.

Siilasmaan mukaan molemmat osapuolet myös ymmärtävät tämän.

Samalla Siilasmaa totesi, ettei Nokialla ja Alcatel-Lucentilla ole paljoakaan teknologisia päällekkäisyyksiä, vaan yritykset täydentävät toisiaan.

– Tässä ei ole kyse markkinaosuuksien tai asiakkaiden ostamisesta, vaan siitä, että me rakennamme yrityksen, joka voi voittaa tulevaisuudessa, Siilasmaa muistutti.

Muutoksia luvassa, aikataulu vielä auki

Nokian johtokaksikko ei vielä tässä vaiheessa halunnut kertoa, millaisia muutoksia uuden Nokian rakentaminen aiheuttaa muun muassa työpaikkoihin. Muutoksia kuitenkin on tulossa, sillä yrityksillä on muun muassa hallinnollisia päällekkäisyyksiä.

– On liian aikaista puhua yksityiskohdista, molemmat totesivat tiedotustilaisuudessa.

– Enemmän tässä on kyse on kilpailukyvystä ja innovaatioista, vähemmän kuluista, Rajeev Suri muistutti.

Siilasmaa ja Suri muistuttivat kuitenkin, että yrityksen pitää myös katsoa kuluja ja kustannuksia. Se tarkoittaa joitain muutoksia, muun muassa työvoimaan, mutta niitä tarkistellaan maailmanlaajuisesti.

Rajeev Suri totesi myös, etteivät väitetyt lupaukset ranskalaisten työpaikkojen säilyttämisestä ihan sellaisenaan pidä paikkaansa.

– Me emme ole luvanneet ihan sitä, mitä on kerrottu. Alcatel-Lucentilla on meneillään rakenteellisia uudistuksia. Kun he ovat saaneet ne päätökseen, me katsomme mitä sen jälkeen pitää tehdä.