Käräjäoikeuden ratkaisu WinCapita-jutussa: rikoshyödyn menettämisenä valtiolle vajaat 4 miljoonaa euroa

Rangaistusvaatimukset törkeistä petoksista hylättiin. Vaatimukset rikoshyödyn menettämisestä valtiolle hyväksyttiin yhtä lukuunottamatta. Myös neljää menetettäväksi määrättyä rahamäärää kohtuullistettiin.

Kuva: Yle

Etelä-Savon käräjäoikeus on antanut tuomiot WinCapitan Etelä-Savon haarasta. Valtiolle määrättiin menetettäväksi rikoshyötynä yhteensä 3 998 603 euroa. Suurin yksittäinen hyötymäärä oli reilut 800 000 euroa.

Alun perin syyttäjä vaati sijoitusklubissa Etelä-Savossa hyötyneiltä yhteensä 4,67 miljoonaa euroa menettäväksi rikoshyötynä valtiolle.

Juttuja kokonaisuudessa oli yhteensä 37 ja niissä vastaajia 42. Kolmelle vastaajalle vaadittiin rangaistusta törkeästä petoksesta sekä saadun rikoshyödyn menettämistä valtiolle. Lisäksi oli 39 vastaajaa, joille ei vaadittu rangaistusta vaan ai­noastaan saadun rikoshyödyn menettämistä valtiolle. Rangaistusvaatimukset törkeistä petoksista kuitenkin hylättiin.  Sen sijaan vaatimukset rikoshyödyn menettämisestä valtiolle hyväksyttiin yhtä lukuunottamatta.

32 asianomistajaa oli vaatinut vahingonkorvausta. Kun syytteet törkeistä petoksista hylättiin, myös niihin perustuvat korvausvaatimukset rikosperusteella ajettuina hylättiin. Asianomistajien korvausvaatimukset hylättiin myös tuottamusperusteella.

Syyttäjä: "Asiaa täytyy vielä katsoa"

Tapauksessa syyttäjänä toiminut kihlakunnansyyttäjä Antti Hyvärinen ei osaa vielä sanoa, valittaako annetusta päätöksestä hovioikeuteen.

– Seuraavan viikon aikana harkitaan, että mitä tehdään. Onhan tässä pikkaisia poikkeamia suhteessa muualla maassa annettuihin ratkaisuihin. Nuo neljä kohtuullistamista ja rikospuoli, ovat vielä meillä pohdinnan alla. Varsinkin rikospuoli on näyttökysymys ja noita perusteita täytyy lueskella vielä tarkkaan.

– Muilta osin tämä noudattaa vallitsevaa linjaa. Se mitä on vaadittu menetettäväksi rikoshyödyksi, noudattaa suurimmalta osin meidän vaatimuksia.

Aiemmat ratkaisut vaikuttivat päätökseen

Korkeimman oikeuden aiemmin tekemät päätökset kevensivät Etelä-Savon oikeuskäsittelyä.

Korkein oikeus tuomitsi viime lokakuussa WinCapita-klubiin sijoittaneiden henkilöiden saamat tuotot rikoshyötynä menetettäviksi valtiolle. Rikoksen tuottama taloudellinen hyöty on tuomittava menetetyksi paitsi rikoksen tekijältä, myös siltä, joka on rikoksesta hyötynyt. Tuomita voitiin, vaikka hyödynsaaja ei olisi tietänyt rikoksesta tai sen tekijästä.

– Sillä oli suurikin merkitys. Korkein oikeus antoi oikeusohjeet, kuinka rikoshyötyä tulee arvioida ja miten kohtuullistamista. Se yksinkertaisti ja selkeytti oikeudellista arviointia, käräjätuomari Hanna Jaakonsaari kertoo.

Yksi käräjäoikeuden laajimmista tapauksista

WinCapitan käsittely oli Etelä-Savon käräjäoikeudelle kokonaisuudessaan valtava urakka. Valmistelevat istunnot aloitettiin lokakuussa. Käsittely saatiin päätökseen vasta joulukuussa.

– Tämä ruuhkautti muiden juttujen käsittelyä. Meillä oli tapausta varten kaksi määräaikaista käräjätuomarin sijaisuutta, jotka päättyivät vuoden lopussa ja tammikuussa. Sen jälkeen koko käräjätuomarikunta ja sihteerikunta joutuivat talkoisiin Wincapitan takia, eikä ollut täyttä miehitystä normaalien tapausten käsittelyssä. On helpottunut olo, että annetaan nämä tuomio sitten, käräjätuomari Hanna Jaakonsaari kertoo.

Tapauksen laajuudesta kertoo, että käräjäoikeus käsitteli juttukokonaisuutta 30 istuntopäivänä. Esitutkintamateriaalia oli muutama tuhat sivua ja oikeudenkäynnissä kuultiin noin 100 henkilöä.

LISÄYS 17.4.2015 Kello 15:25 Juttuun lisätty kihlakunnansyyttäjän kommentit