1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyrock ei junnaa jälkijunassa – Suomen vanhin sisäfestari juhlii innovatiivisesti

Suomen pitkäikäisimmän sisäilmafestivaalin Jyrockin lavalla ei nähdä Jenni Vartiaista, vaan tuoreita ja outojakin nimiä. 30 vuotta täyttävän festivaalin lavalla näkee ennakkoon tulevaisuuden kuumat nimet ja järjestäjät lupaavat laatutakuun: lavalla kaikki on hyvää.

Kotimaan uutiset
Anniina Hartikainen, tuottajaharjoittelija Otto Piirilä ja promoottori Ville Koivisto ahkeroivat Jyrockia pystyyn.
Anniina Hartikainen, tuottajaharjoittelija Otto Piirilä ja promoottori Ville Koivisto ahkeroivat Jyrockia pystyyn.Oskari Rantala

Kaksipäiväiinen Jyrock rokataan tänään ja huomenna Ylioppilastalolla Jyväskylässä. Jyrockin monipuolisen annin ideoi työryhmä, jossa on mukana myös festivaalin promoottori. Esiintyjiä bongataan keikoilta, ohjelmatoimistoista ja netistä - etenkin ulkomaisia artisteja.

– Luulen, että Jennin kohdalla tulisi budjetti vastaan aika reippaasti. Jenni on ihana nainen, mutta jo liian valtavirtaa Jyrockiin, pohtii Jyväskylän Ylioppilaskunnan kulttuurisihteeri Anniina Hartikainen.

K-X-P, Jaakko Eino Kalevi, Aivovuoto, LAPKO, Paperi T. Monille uusia ja outoja nimiä, mutta Jyrockissa esiintyjistä ja bändeistä ei tarvitsekaan ennakkoon tietää ja tykätä. Festari lupaa, että lavalla kaikki on hyvää ja kokemisen arvoista.

Tänä vuonna on myös hyvin erikoiset juonnot Ilokivessä.

Anniina Hartikainen

Juuri pieni budjetti on pääsyy Jyrockin rikkaaseen ja innovatiiviseen ohjelmistopolitiikaan.

– Ei voida ottaa kalleimpia kesäfestaribändejä, mutta sehän on rikkaus: saadaan uutta ja innovatiivista. Niistä joistakin voi jo saman kesän aikana tai parin vuoden sisällä tulla kuumia juttuja. On kiva olla aallonharjalla eikä junnata jälkijunassa, linjaa Hartikainen.

Kapinahengessä syntynyt

Jyrockin kapinallinen alkuidea vuonna 1985 oli järjestää rockfestivaali sisätiloissa keskellä talvea. Kiusallinen uhkatekijä eli sää eliminoitiin jo 30 vuotta sitten pois.

Vuosien varrella Jyrockin yleisömäärä on vaihdellut suuresti.

– Monesti perjantai on ollut haastavampi päivä saada ihmiset liikkeelle keikoille ja tapahtumiin. 1990-luvulla taloudellisista syistä ja Ilokiven remontista johtuen on ollut muutamia välivuosia.

Anniina Hartikainen lupaa jälleen omintakaisen ja innovatiivisen sisäfestarin.
Anniina Hartikainen lupaa jälleen omintakaisen ja innovatiivisen sisäfestarin.Arvo Vuorela / Yle

– Tekijätkin ovat vaihtuneet tiuhaan ja niin ovat fiiliksetkin, mutta 2000-luvulla Jyrock on vakiintunut vuosittaiseksi, iloitsee Anniina Hartikainen.

30-vuotisjuhlan kunniaksi Jyrockissa on tasokas esiintyjäkattaus, tekniikka, fuksian värisiä vyölaukkuja ja oheisohjelmaa. Esimerkiksi ”Sivukirjastossa” eli ravintola Ylä-Ruthin Jyrock-etkoilla vanhat festaritekijät muistelevat tekemisiään. Mukana on muun muassa Top Chef –tuomari Mikko Takala ja Jyväskylän kulttuurjohtaja Mari Aholainen.

– Tänä vuonna on myös hyvin erikoiset juonnot Ilokivessä, millään festivaaleilla ei ole ollut näin kovia juontajia, kun meillä on tänä vuonna, myhäilee Hartikainen eikä suostu paljastamaan juontajista enempää.

Lue seuraavaksi