1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikä on hierojan painajainen? – Suvi Teräsniska – ja muita puujalkavitsejä keikkabusseista

Muusikko ja musiikkitoimittaja Samuli Väänänen yhdisti työn ja harrastuksen kirjoittamalla kirjan keikkabussien vitseistä. Samuli hurahti puujalkahuumoriin jo teininä. Ensin hän jakoi musiikkivitsejä Facebookissa. Sen seurauksena kaverit yllyttivät vitsikirjan tekoon. Puujalkoja kirjassa suorastaan vilisee.

Kotimaan uutiset
Musiikkitoimittaja Samuli Väänänen on muusikkona istunut keikkabusseissa satoja tunteja.
Musiikkitoimittaja Samuli Väänänen on muusikkona istunut keikkabusseissa satoja tunteja.Niko Hatara
Musiikkitoimittaja Samuli Väänänen on muusikkona istunut keikkabusseissa satoja tunteja.
Musiikkitoimittaja Samuli Väänänen on muusikkona istunut keikkabusseissa satoja tunteja.Niko Hatara

Puujalkavitsailu ja -huumori on ollut Samuli Väänäsen sydäntä lähellä jo pienestä pitäen.

– Puujalkavitsailussa viehättää usein sen absurdit käänteet, siinä ei tarvitse olla suoranaisesti johdonmukainen eikä järkevä. Hauskuus syntyy siitä, että kaskussa on hassu punchline tai muu piste.

Olli Lindholmia ja hänen bändiään ei päästetty esiintymään juhannusjuhliin Lapissa. – Kyseessä on Yötön yö, yhtyeelle ilmoitettiin.

Jo puberteetti-iässä Väänäsen puujalkavitseihin liittyi musiikki.

– Koin pienen ahaa-elämyksen: puujalkavitsit on hauskoja juttuja, musiikki on mahtava juttu. Entäs jos ne yhdistää, niin saako vielä jotain hauskempaa? Kyllä mä ainakin itseäni olen saanut huvitettua, en ole varma naurattaako aina kaikkia muita, myhäilee Väänänen, savolaissyntyinen viäräleuka.

– Kumpi laulajista on vanhempi? A) Maarit vai B) rit

Väänänen julkaisi aluksi musiikkiaiheisia puujalkavitsejä Facebookissa. Radio Novassa työkaverit huomauttivat, että etkös sinä ole toimittaja – kirjoita vitseistä kirja. Väänänen tarttui toimeen, kokosi kansiin kuulemiaan huumorihelmiä ja veisti joukkoon omia puujalkoja.

– Yleensä vitsi lähtee jostain sanasta, joidenkin artistien nimistä saa helposti väännettyä vitsejä. Jokunen vitsi kirjassa liittyy Elastiseen, räppärin nimi on hyvä jo itsessään eikä vaadi hirveätä vääntelyä saada jotain aikaiseksi.

– Mikä on nymfomaanin lempiyhtye?  – Yes

Keikkabussi on paikka, jossa etupäässä hyvässä mielessä on pieni ihmisjoukko matkalla jostakin jonnekin.

– Kyllä se on semmonen kasvualusta, jossa huumoria helposti syntyy. Kun äijäporuka istuu liikkeellä muutaman tunnin, kyllähän siinä väistämättä alkaa huumori kukkia, kertoo Väänänen.

Matti ja Teppo istuvat pöydän ääressä. Matti täyttää ristikkoa. – Teppo, sanos mikä alkaa veellä ja loppuu uuhun. Siin’ on vihje. ett’ Lindalla on ihana. – Jaa, sehän on viulu. – Kato, niihä se onki. Annas kumi.

Musiikkiin ja artisteuteen kuuluu Väänäsen mukaan paljon erilaisia anekdootteja.

– Musiikki on jo sinällään humoristinen asia ja siitä syntyy paljon anekdootteja, puujalkoja ja vitsejä. Vähän niin kuin Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan hahmoissa Rampe ja Naukkis. Nehän perustuivat anekdootteihin ja vitseihin.

Miksi Joel Hallikainen laulaa ”Kuurankukkaa”? – Turhaan, aivan turhaan…

Lue seuraavaksi