Nykysirkus kohtaa Wall Streetin – Cirque du Soleil'n myynti pääomasijoittajille loppusuoralla

Yksi kuuluisimmista nykysirkuksista Cirque du Soleil on tarkoitus myydä pääomasijoittajille. Kauppahinnaksi arvioidaan noin 1,4 miljardia euroa.

kulttuuri
Cirque du Soleil -ryhmän KÀ-esitys.
Cirque du Soleil -ryhmän KÀ-esitys vuonna 2013.Tomas Muscionico / Cirque du Soleil

Yhtä kuuluisimmista nykysirkusryhmistä ollaan kauppaamassa pääomasijoittajille. Sirkuksen nykyinen omistaja Guy Laliberté on myymässä 90 prosentin omistusosuuden sirkuksesta pääomasijoittajien yhteenliittymälle.

Talouslehti The Wall Street Journalin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kauppahinta on noin 1,4 miljardia euroa. Neuvottelut ovat loppusuoralla, mutta kauppa voi vielä kaatua.

Jos sirkuskauppa toteutuu, Cirque du Soleil'n uudeksi pääomistajaksi nousee pääomasijoitusyhtiö TPG Capitalin johtama ryhmä. TPG on yksi maailman suurimmista pääomasijoitusyhtiöistä, jolla on ollut omistuksia muun muassa Burger King -pikaruokaketjussa ja tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayerissa.

Muita omistajia olisivat kiinalainen pääomasijoitusyhtiö Fosun Capital Group ja kanadalainen eläkerahasto Caisse de dépôt et placement du Québec. Erityisesti Fosunin toivotaan edistävän sirkuksen vientiä Aasiaan, josta Cirque du Soleil on yrittänyt saada jalansijaa.

Sirkuksen uusi aikakausi

Parhaassa tapauksessa sirkuksen myynti pääomasijoittajille voi hyödyttää talousvaikeuksien kanssa paininutta Cirque du Soleil'ta. Sirkusta tutkinut Concordian yliopiston professori Patrick Leroux kuitenkin pelkää, että Wall Streetin kärsivällisyys ei riitä taiteellisista uudistuksistaan tunnetulle Cirque du Soleil'lle.

Yrityskauppaa pidetään merkkinä uudesta aikakaudesta. Ennakkoarvio on, että pääomasijoittajat pyrkivät kehittämään uusia tuotteita ja markkinoita Cirque du Soleil'n ympärille.

Vuonna 1984 ryhmä paikallisia sirkustaiteilijoita löi hynttyyt yhteen ja perusti Cirque du Soleil'n. Paikalliset pankit olivat haluttomia lainaamaan rahaa katutaiteilijoille, joten ryhmän johtoon noussut tulennielijä Guy Laliberté lainasi rahaa ystäviltään, perheeltään ja Quebecin paikallishallinnolta.

Cirque du Soleil alkoi menestyä ja laajentua erityisesti sen jälkeen, kun sirkus alkoi esiintyä Las Vegasin kasinoissa. Maailmanlaajuinen taloustaantuma rokotti myös Cirque du Soleil'n katsojia, erityisesti Las Vegasissa. Tästä huolimatta sirkus lisäsi esityksiään entisestään.

Osa esityksistä lopetettiin ennenaikaisesti ja ensimmäistä kertaa vuosiin Cirque du Soleil tuotti tappiota vuonna 2012. Samana vuonna sirkus laitettiin noin 93 miljoonan euron kulukuurille.

Viime aikoina Cirque du Soleil on laajentanut toimintaansa ja siitä on kehittynyt laaja-alainen viihdeyritys.