1. yle.fi
  2. Uutiset

Varastettu lompakko kulkeutui venäläisten käsissä takaisin omistajalleen – viikossa Pietarista Helsinkiin

Katriina Mikkolan lompakko varastettiin vain muutamassa sekunnissa. Laupiaiden venäläisten avulla se kuitenkin löysi tiensä takaisin kotiin yhdessä viikossa.

Kotimaan uutiset
Kuvassa lompakko, joka pursuaa luottokortteja.
Anssi Leppänen / Yle

Katriina Mikkola lähti pääsiäisviikonlopuksi Pietariin kaveriporukan kanssa. Nuoret naiset nauttivat metropolin tunnelmasta ja kävivät myös ostoksilla. Reissun puolivälissä Mikkola oli vaatekaupassa ja kurkotti hiukan korkeammalla olevalle hyllylle saadakseen käsiinsä kiinnostavalta vaikuttavan paidan.

– Yleensä yritän tosi tarkkaan pitää laukkua niin, ettei siihen pääse käsiksi. Silloin laukku oli siinä sivussa vähän huolimattomasti noin kymmenen sekuntia. Kun käännyin, laukun vetoketju oli avattu ja lompakko viety, Mikkola kertoo.

Silloin laukku oli siinä sivussa vähän huolimattomasti noin kymmenen sekunttia.

Katriina Mikkola

– Heti sen jälkeen tuli tosi huono fiilis. Siinä tilanteessa oli inhottavaa olla, kun reissua oli vielä jäljellä ja jouduin lainaamaan rahaa kaverilta, Mikkola muistelee.

Ostoskeskuksen laupias samarialainen

Laukusta hävisi lompakon mukana vain suhteellisen pieni määrä käteistä, noin 50–70 euroa sekä ruplina että euroina. Maksukortit Mikkola sulki välittömästi. Hän jätti myös yhteystietonsa kauppakeskuksen infotiskille varmuuden vuoksi.

Käsittämätöntä Mikkolan tarinassa ei kuitenkaan ole se, että hänet ryöstettiin taskuvarkaita vilisevässä Pietarissa. Erikoista on se, että noin viikkoa myöhemmin Mikkola sai lompakkonsa takaisin.

– Sen kauppakeskuksen infotiskin työntekijältä tuli yllättäen noin kolme päivää myöhemmin viesti, että lompakko on löytynyt. Asiakas oli löytänyt sen lattialta. Aloimme selvittää, että miten saamme lompakon Suomeen. Työntekijän mukaan Venäjän postiin ei voinut luottaa, Mikkola kertoo.

Pyyteetöntä apua

Työntekijä ryhtyi selvittämään kuka hänen tutuistaan olisi lähdössä Suomeen. Eräs ystäväperhe tuli Suomeen noin viikkoa myöhemmin ja toi lompakon mukanaan Imatran rajatarkastusasemalle.

Työntekijän mukaan Venäjän postiin ei voinut luottaa.

Katriina Mikkola

Rajalla oltiin Mikkolan mukaan hyvin ihmeissään, kun hädin tuskin englantia puhuva venäläisperhe toimitti heille suomalaisnaisen lompakon. Mikkolalle soittanut poliisi oli yhtä hämillään ihmisten avuliaisuudesta kuin Mikkola itse. Imatralta lompakko jatkoi matkaansa Helsinkiin postitse.

Nyt lompakko kortteineen on löytänyt vihdoin tiensä kotiin ehjänä useiden ihmisten käsien kautta.

– Kysyin infotiskin työntekijältä, että voinko maksaa hänelle palkkion hänen avustaan. Nainen ei huolinut rahaa ja oli vain kovasti huolissaan siitä, että pääsikö lompakko varmasti perille asti, Mikkola kertoo.

Lue seuraavaksi