Siirtolapuutarhuri Mauno Rahikka odottaa jo poutaa ja auringon lämpöä

Krookukset ja lumikellot pilkistelevät jo kevätsateiden kastelemalla puutarhapalstalla. – Heti, kun aurinko paistaa, ne rävähtävät kukkaan. Sama juttu on ihmistenkin kanssa. Heti kun lämpenee, alkaa palstoilla kuhina, sanoo Mauno Rahikka.

ilmiöt
Kuvassa mies seisoo siirtolapuutarhamökin edessä.
Raila Paavola / Yle

Kokkolalainen Mauno Rahikka puuhailee palstallaan Tullimäen siirtolapuutarhalla.

– Huopapeitteet ovat suojanneet köynnösruusut talven yli hyvin. Näissä on jo silmuja mukavasti näkyvissä. Nyt vain odotellaan, että ne alkavat kukkia. Tämä on kanadalainen lajike, punaiset kukat, sanoo Rahikka.

Hänen mukaansa puutarhalla on ollut jonkin verran lumivaurioita. Märkänä satanut lumi painoi aitapensaat lähes maata vasten.

– Aika hyvin kasvit kestävät, ja ihmeesti ne toipuvat kun kevät koittaa.

Päivittäin palstalleen pyöräilevä Rahikka sanoo ottavansa kevään rennosti.

– Yleensä teen syksyisin sellaiset valmistelut, että keväällä ei ole niin kiirettä. Kesäkukat odottavat istuttamistaan. Osa samettiruusuista on jo harson alla. Loput kukat istutan, kunhan ilmat lämpenevät

Kevään edistyessä on ohjelmassa myös puutarhamökin kunnostus. Vesipesu ja tuuletus tehdään toukokuussa, kun puutarhalle kytketään vesi.

– Parasta täällä on tyyni kesäinen ilta-aurinko, mustarastas laulaa ja ruusut ja perennat kukkivat, summaa Mauno Rahikka Tullimäen siirtolapuutarhan parhaat hetket.