Millainen rap syntyy puolueiden kauniista sanoista? Katso uunituore musiikkivideo

Miltä kuulostaa rap, jonka rakennuspalikoina ovat puolueiden vaaliohjelmat ja -lupaukset? Kuuntele täältä kuopiolaisen Tsydden tyylinäyte.

kulttuuri
Kimmo Varis eli Tsydde.
Tsydden "Syökö joku sanojaan?" -vaalirap kuvattiin Kuopion Itkonniemen hiljenneessä teollisuusympäristössä. Miehen kertoman mukaan samassa lokaatiossa on sattumoisin filmattu kourallinen muitakin kuopiolaisten räppärien videoita.

On niin vaikee täällä ääntänsä käyttää
Ei tiedä yhtään miltä kortin toinen puoli näyttää
Blaa blaa blaa – tulee kyllä puhuttua
Miltä naama näyttää neljän vuoden kuluttua?

Näin roimitaan ehdokkaita kuopiolaisen Tsydden Yle Savolle vaaliohjelmista ja -lupauksista nikkaroimassa vaalirapissä. Kriittistä? Syystä, perustelee räppäri.

– Ei voi hyväksyä semmoisenaan kaikkea, mitä netissä ja uutisissa lukee. Kaikissa sanotaan, että Suomi eteenpäin sitä ja tätä. Ja sitten on "Korjausliike", mikä kuulostaa minun korvaan vähän naurettavalta. Jos on neljä vuotta häselletty ja virhe periaatteessa myönnetään, kannattaako samoille kavereille antaa työkaluja? taiteilijanimeä Tsydde käyttävä Kimmo Varis kysyy.

Hän ei kuitenkaan tarkoittanut antaa vaaliräpillään sellaista kuvaa, että äänestäminen olisi turhaa. Päinvastoin.

– Kun oman äänen antaa, niin saa mitä tilaa. Mutta jos jättää äänen antamatta, se jää pois pieniltä puolueilta.

The Pandas -ryhmässä vaikuttaneen Tsydden "Syökö joku sanojaan?" -vaalirapin on tuottanut Niko Konttinen. Biisi syntyi biitteineen muutamassa päivässä ja video kuvattiin entisen vaneritehtaan nurkilla Kuopion Itkonniemellä.

Yle Savon tilaamalla vaalitaiteella on jo hiukan perinteitä. Vuonna 2012 lavarunouden suomenmestari kirjoitti tämän tuikean riimittelyn silloisista kunnallisvaalien vaalilauseista.