Turku aikoo olla ensimmäinen jätteetön ja päästötön kaupunki Suomessa jo vuonna 2040

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja Turun kaupunki allekirjoittivat perjantaina yhteistyösopimuksen, jonka toivotaan auttavan Turkua tavoitteeseen pääsemisessä.

Kotimaa
Turun lippu.
Aleksi Hakala / Yle

Suomen Itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tukee Turun kaupungin työtä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

Solmitun sopimuksen mukaan Turku ja Sitra muun muassa aloittavat jo tämän vuoden aikana selvitys- ja kehitystyön, joka tähtää jätteiden hyötykäyttöä koskevaan kiertotalousratkaisuun Turussa.

Kiertotalous on talouden uusi malli, jossa materiaalit ja arvo kiertävät ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä.

Allekirjoittamalla sopimuksen Turku liittyi myös Sitran kokoamaan resurssiviisaiden edelläkävijäkaupunkien verkostoon, johon kuuluvat myös Forssa, Jyväskylä ja Lappeenranta.

– Tavoitteemme olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2040 on kunnianhimoinen ja hyvin perusteltu. Yhdistettynä kiertotalouden edistämiseen se antaa meille mahdollisuuden olla vihreän talouden edelläkävijä myös kansainvälisesti, linjaa Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell kaupungin tiedotteessa.

Yhdessä Sitran kanssa Turku on jo aloittanut työn, jossa määritellään välitavoitteet vuoden 2040 tavoitteisiin pääsemiseksi.

– Turku voi toimillaan haastaa jopa Kööpenhaminan, Tukholman ja Vancouverin, joita pidetään esimerkillisinä kaupunkeina, toteaa johtaja Mari Pantsar Sitrasta.

Lähteet: Turun kaupungin tiedote