Sotkanrannan satama saa ravintolan, uudet laiturit ja uivan laiturinäyttelyn

Kantolan tapahtumapuiston kainalossa Hämeenlinnassa sijaitseva Sotkanrannan satama uudistuu kevään aikana. Jo maanantaina vanha pumppuhuone avautuu satamaravintolana ja viimeistään toukokuun puolessa välissä uudet laituritkin ovat valmiina palvelemaan paikallisia sekä vierasveneilijöitä.

ilmiöt
Mies seisoo keittiössä.
Harri Oksanen / Yle

Uusia kelluvia laitureita on Sotkanrannassa rakennettu jo muutamia viikkoja. Tarvetta oli uudistua, kun vanhat laiturit alkoivat jo olla tiensä päässä.

– Niiden korjailulla ei pitkälle olisi päästy, sanoo satamayrittäjä Pekka Tammela.

Uusia kelluvia laitureita tulee kaksi, toinen sataman omaan käyttöön ja toinen on vierasvenelaituri, joka palvelee samalla uuden satamaravintolan asiakkaita.

– Joka laiturille tulee sähköpisteet, lisäksi tulee septipumppu ja vesipiste. Polttoainejakelupiste on sitten seuraava hanke. Siitä on jo ensimmäiset lupamenettelyt haettu. Ehkä se ei vielä tälle kesälle toteudu, arvelee Tammela.

Keväinen laiturialue.
Harri Oksanen / Yle

Sataman uudet laiturit ovat noin 100 000 euron investointi.

– Eihän sitä pelkillä venepaikkamaksuilla kustanneta hetkessä, muutakin täytyy keksiä, toteaa Tammela.

Se muu on uiva laiturinäyttely, jollaisia ei ole kuin muutama Suomessa. Sotkanrannan satama aloittaa huvila- ja mökkilaitureiden jälleenmyynnin.

– Laitureita on nähtävillä puoli tusinaa ja niitä voi käydä kokeilemassa. Laituri toimitetaan avaimet käteen –periaatteella, eli jos joku sellaisen ostaa, niin se käydään myös asentamassa, lupaa satamayrittäjä Pekka Tammela.

Sotkanrannan satama ei toki ole aivan valmis vielä sittenkään, kun laiturit ja oheispalvelut valmistuvat.

– Tekemistä on jatkuvasti ja tarkoitus on tuunata tätä aluetta pitkin kesää ja ehkä seuraavana kesänä ollaan sitten yhtä hyvännäköinen kuin viereinen tapahtumapuistokin. Vihreyteen ja viihtyvyyteen tullaan satsaamaan seuraavaksi, nyt pannaan ensin tekniikka kuntoon, sanoo Tammela.

Pumppuhuone auki maanantaina

Sotkanrannan satamassa sijaitsevaa vanhaa pumppuhuonetta on kunnostettu jo vuoden päivät satamaravintolaksi. Ensi maanantaina kaiken pitäisi olla kunnossa ja satamaravintolan avoinna lounas- ja muille asiakkaille.

Kantolan vanhimpaan rakennukseen on tehty 120-paikkainen terassi ja sisätilat vetävät noin 40 asiakasta.

Tiilinen rakennus ulkoterasseineen.
Harri Oksanen / Yle

– Lisäksi viemäröinnit, sähköistykset ja ilmanvaihto on tehty nykyravintolan tarpeiden tasolle, kertoo satamaravintola Pumppuhuoneen yrittäjä Markku Naulanen.

Veneilijöitä varten on pumppuhuoneen viereen tullut rakennus, josta löytyvät vessat ja suihkut. Suunnitelmissa on jossain vaiheessa myös saunan rakentaminen.

Yrittäjä kaavailee toiminnasta ympärivuotista.

– Kesäisin tietysti veneilijät ja tapahtumapuiston kävijät ovat kohderyhmänä, mutta talvisin voitaisiin kenties palvella esimerkiksi moottorikelkkailijoita, pohtii Naulanen.