Odottavan aika on pitkä – ärsyttääkö myöhästely?

Toiset ovat aina ajoissa, toiset kroonisesti myöhässä. Kumpaan ryhmään sinä kuulut? Kiukuttaako odottelu vai riittääkö myöhästelijöille ymmärrystä?

ilmiöt
Ränsistyneen asemarakennuksen kello
Yle

Myöhästelijän odotteleminen kiristää kiireisen ihmisen hermoja ja aiheuttaa närää työpaikoilla. Se voi myös tulla kalliiksi: Yhdysvalloissa pomotason myöhästelyn on laskettu maksavan 84 miljardia euroa vuodessa.

Myöhästelyn voi nähdä myös vallankäyttönä: se jolla on valtaa, on vara olla myöhässä ja antaa toisten odottaa itseään.

Myöhästely ei kuitenkaan välttämättä ole pahantahtoisuutta. Tuoreen tutkimuksen mukaan minuutti ei yksinkertaisesti ole kaikille ihmisille yhtä pitkä: jännittyneen ihmisen minuutti on vain 58 sekuntia, kun taas rennon ihmisen minuutissa on 77 sekuntia. Ja kun ihmisillä on taipumus olettaa itsensä todellista nopeammiksi, seurauksena voi olla jatkuva myöhästely.

Mutta odottavan aika on pitkä ja aika on rahaa. Ärsyttääkö myöhästely sinua? Vai kuulutko itse niihin, joiden on vaikea pysyä aikataulussa? Miten myöhästelijää voisi auttaa olemaan ajoissa?

Myöhästelemistä käsitellään Yle Radio Keski-Suomen iltapäivälähetyksessä perjantaina 24. huhtikuuta. Voit osallistua keskusteluun myös Twitterissä aihesanalla #myöhästely.