Valion yt:t iskevät myös Pohjois-Savoon: lähes 40 työpaikkaa vaarassa

Valio aloittaa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on koko konsernissa 320 henkilötyövuoden vähentäminen. Valion Lapinlahden yksikössä vähennystarpeeksi ilmoitetaan 20–30 henkilötyövuotta, Suonenjoen hillotehtaalla 5–9 henkilöä.

Lapinlahti
Valion Lapinlahden tehtaanjohtaja Kari Lappi.
Pertti Huotari / Yle

Valio suunnittelee alkaneissa yt-neuvotteluissaan noin 20–30 henkilötyövuoden vähentämistä Lapinlahdella. Irtisanomisuhka koskee Lapinlahden tehtaiden tuotannossa 250 henkeä ja Lapinlahden aluelaboratoriossa 40 henkilöä.

Tehtaiden tuotannosta vähennystarve on Valion Lapinlahden tehtaanjohtajan Kari Lapin mukaan 12–17 henkilöä ja aluelaboratoriosta 8–10 henkilöä. Yt-neuvottelut koskevat sekä vakituisia että määräaikaisia työntekijöitä.

Tehtaanjohtaja Kari Lapin mukaan syynä on taloudellinen tilanne, tuotot eivät riitä kattamaan kuluja. Hän ei pidä yt-kutsua yllättävänä nykyisessä markkinatilanteessa.

– Tähän vaikuttavat Venäjän tilanne, kotimaan heikko markkinatilanne sekä heikko maailmanmarkkinatilanne. Tämä heikko tilanne menee koko ajan heikommaksi, ei tämä voi kenellekään tilannetta seuraavalle täysin tulla yllätyksenä.

Lappi muistuttaa, että yhtiön päätehtävänä on saada omistajille ja tuottajille tilityskykyä maidontuotannossa.

– Se tilityskyky on on kestämättömällä tasolla tällä hetkellä. Meidän on tehtävä kaikkemme että voisimme nostaa maidon tuottajien saamaa hintaa maidosta, tiivistää Lappi.

Valion Suonenjoen hillotehtaalla neuvottelut koskevat niin ikään koko henkilöstöä eli noin sataa työntekijää. Vähennystarpeeksi arvioidaan 5–9 henkilöä.