Ihmiskaupasta ehdollista ja yli 30 000 korvauksia

Ihmiskauppa toi kokkolalaisen Kaavya Kitchen -ravintolan osakkaille 7 kuukauden ehdolliset vankeustuomiot. Lisäksi heidät velvoitettiin maksamaan ravintolan entiselle työntekijälle lähes 35 000 euron korvaukset. Syyttäjän vaatiman ravintolayhtiön yhteisösakon oikeus hylkäsi.

Kotimaa
Käräjäoikeuden istunto
Kalle Niskala / Yle

Syytettynä olleet kolme ravintolan osakasta saivat kukin seitsemän kuukauden ehdolliset vankeustuomiot. Lisäksi he ja ravintolayhtiö tuomittiin maksamaan ravintolatyöntekijälle korvauksia muun muassa henkisestä kärsimyksestä 5 000 euroa sekä työehtosopimuksen mukaisena palkkana 28 000 euroa. Molemmista summista tulee myös viivästyskorkoa 10.08.2011 lähtien. Tuomitut joutuvat maksamaan myös omat oikeuskulunsa, todistajien palkkiot sekä asianomistajan oikeuskulut.

Pakkotyötä vuorotta

Käräjäoikeuden mukaan Nepalista tullut mies työskenteli ravintolassa keskimäärin 9 tuntia päivässä lokakuusta 2010 lähtien seuraavan vuoden elokuuhun. Hänellä oli yksi vapaapäivä joka toinen viikko. Tältä ajalta mies sai palkkaa nettona noin 2700 euroa. Oikeuden mukaan hänelle olisi kuulunut maksaa palkkaa noin 30 700 euroa.

Oikeuden mukaan mies oli käytännössä pakkotyössä. Näyttöä siitä, että mies olisi saatettu ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, ei oikeuden mukaan ollut.

Oikeus katsoi myös, että tuomitut eivät olleet käyttäytyneet miestä kohtaan väkivaltaisesti tai erityisen uhkaavasti. Hänet oli myös majoitettu asianmukaisesti ja hänelle oli tarjottu ilmaista ruokaa.

Oikeuden mukaan vakavin puute oli se, että miehelle ei ole juuri maksettu palkkaa. Se rajoitti vakavalla tavalla hänen vapauttaan.