Sotahistoriasta löytyy myös varoittavia esimerkkejä – "Ihmiset voidaan helposti manipuloida mukaan sotahysteriaan"

Sotahistoriaa valottavat seminaarit ja esitelmät keräävät vuodesta toiseen runsaasti aiheesta kiinnostunutta yleisöä. Nykyisin sotahistoria kiinnostaa ihmisiä rintamalinjoja laajemmin. Menneitä sotia on myös helpompi ymmärtää kuin nykyisiä kyber- ja hybridisotia.

Kotimaa

Suomen sotahistoriallisen seuran jäsenmäärä on pysynyt vakaana. Suomalaiset ovat yleensä kiinnostuneita sotahistoriasta, koska heillä itsellään tai heidän sukulaisilla on siteitä sota-ajan tapahtumiin. Sotahistoriaa tarkastellaan myös nykyisyyden valossa.

Kalle Michelsen
Kalle Michelsen.Yle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Kalle Michelsen kertoo haastattelussa, miksi sodan tapahtumista vaiettiin pitkään osin itänaapurin miellyttämisen vuoksi, mutta myös traumaattisten kokemusten unohtamiseksi.

Michelsen myös kertoo, että historiasta löytyy varoittavia esimerkkejä, kuinka ihmiset voidaan manipuloida herkästi mukaan sotahysteriaan.

Lappeenrannan Rakuunamäellä järjestettiin eilen ja tänään kaksipäiväinen sotahistoriaseminaari, jonka teemana oli tällä kertaa Kadettiupseerit sodassa ja rauhassa. Etelä-Karjalan kadettipiiri järjesti seminaarin myös tänä vuonna viime vuonna saadun positiivisen palautteen johdosta.