"Sote-uudistuksen valmistelu ei ole valunut hukkaan"

Sosiaali-ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen arvioi, että vaalikauden aikana kertyneestä aineistosta on paljon hyötyä asian jatkovalmistelussa. Kuntien sote-henkilöstölle päättyvän vaalikauden kiemurat olivat raskaita.

Kotimaa
Hoitaja ottaa lääkettä ruiskuun
Kalle Niskala / Yle

Lääkintöneuvos Timo Keistinen on seurannut sote-uudistuksen valmistelua aitiopaikalta Sosiaali- ja terveysministeriössä. Vaikka päättyvällä vaalikaudella ei maaliin päästy, tehty työ hyödyttää jatkovalmistelussa.

– Työ ei missään nimessä mennyt hukkaan. Nyt meillä on hyvin paljon ministeriössä taustamateriaalia, keskustelua kentältä, kuinka tästä voitaisiin jatkaa eteenpäin.

Keistisen mukaan kentällä tunnistetaan tarve uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut. Uudistus tähtää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen yhdistämiseen samaksi kokonaisuudeksi. Säästöjen ohella myös asiakkaiden pitäisi hyöty uudistuksesta parempana palveluna.

Ison uudistuksen valmistelu on ollut rankkaa aikaa kunnissa. Pohjanmaan alueella operoidaan peräti kolmen yliopistosairaalan kanssa. Kun Kokkolasta virkamiehet ovat kulkeneet neuvottelumatkoilla Oulussa, naapurikaupunki Pietarsaaresta on matkustettu kokouksiin Turkuun saakka. Viimeiset neljä vuotta näyttäytyy kuntiin sekavana aikana.

– Tämä on ollut sekä haastavaa että raskasta, koska lakiesitykset ovat tulleet ja menneet ja on ollut monenlaisia keskusteluja suuntaan ja toiseen. Toisaalta on pitänyt tehdä yhteistyötä ja silti taustalla on ollut epäselvää, mikä on se malli, joka otetaan käyttöön, kertoo Pietarsaaren sosiaali- ja terveysjohtaja Pia Vähäkangas.

Keski-Pohjanmaalla jatkettiin työtä yhteisen sote-tuotantoalueen puolesta, vaikka lakiesitys eduskunnassa kaatui. Timo Keistinen tervehtii ilolla maakunnassa tehtyä työtä.

– Täällä on menty hyvin menty eteenpäin. Uusia aloitteita ja avauksia tarvitaan edelleen, mutta oikeaan suuntaan mennään, kannustaa Keistinen.