1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vahvat naiset vetävät Kemin teatterisyksyä

Kemin kaupunginteatterin syyskausi on vahvojen naisten juhlaa. Kevään suurin satsaus on Ihanat naiset rannalla -musiikkinäytelmän kantaesitys.

kulttuuri
Inkeri Raittila, Sarianne Paasonen ja Hanna Vähäniemi
Laura Valta / Yle

Kemin kaupunginteatterin johtaja Sarianne Paasonen on syystäkin tyytyväinen kesän jälkeen häämöttävään syyskauteen. Eikä pelkästään siksi, että hän on itse päässyt valitsemaan kaikki uudet näytelmät, jotka antavat ansaitusti tilaa vahvoille naisrooleille.

– Meillä on tähän kevääseen asti mennyt ohjelma uusiksi ja asioita on siirtynyt tulipalon takia, vapautuneesti hymyilevä Paasonen toteaa.

Kemin teatterin katsojista enemmistö on naisia, ja samoin myös näyttelijöillä on hienoinen naisvalta. Siltikään naisteema ei Paasosen mukaan ollut tietoinen valinta – ei siitäkään huolimatta, että tätä ennen ohjelmistoa ovat hallinneet näytelmät, joissa miehellä on vetävä rooli.

– Tässä mennään nyt vähän toisinpäin ja se tuntuu ihan virkistävältä. Ei siinä ole mitään ihmeellistä, jos miehet pelkästään näyttelevät päärooleja, mutta heti kun se menee näin päin, se on jotenkin uutisen arvoinen asia, teatterinjohtaja nauraa.

Paratiisissakin on jännitteitä

Suurin syksyn ponnistus on Ihanat naiset rannalla -musiikkinäytelmän kantaesitys. Näytelmä perustuu Monika Fagerholmin palkittuun, 60-luvulle sijoittuvaan romaaniin, jossa elämä kesäparatiisissa tarjoaa idyllien lisäksi jännitteitä ja ristiriitoja.

Näytelmän Kemin kaupunginteatterille on dramatisoinut Elisa Salo.

– Se on mukava yhdistelmä onnellista, kaunista pintaa ja iloa, mutta myös kipeitä asioita. Siinä on oikeasti näyttelijöille näyteltävää, Paasonen kuvailee.

Musiikkinäytelmä antaa myös lahjakkaille nuorisolinjalaisille mahdollisuuden päästä isolle näyttämölle ammattilaisten kanssa. Itse asiassa, ilman heitä ei koko näytelmää olisi voitu toteuttaakaan.

Suku on pahin

Syksyn pienempiä satsauksia, mutta tunteisiin vetoavuudeltaan tuskin vähäisempiä, ovat Henri Kapulaisen Käkikello ja Carin Mannheimerin Vielä ehtii. Käkikello on komedia sisaruudesta, jotka ajautuvat isän sairasvuoteella perintökiistaan ja tunnemyrskyyn.

– Se yltyy aika railakkaaksi ihmissuhdesodaksi. Jokainen, jolla on sukulainen, pystyy samaistumaan, Paasonen valottaa.

Vielä ehtii on puolestaan lämminhenkinen komedia ikääntymisestä, ystävyydestä ja rakkaudesta. Se haluaa sanoa, ettei koskaan ole liian myöhäistä tehdä elämänmuutosta.

– Se on raisu ja hauska, ehkä vähän jopa anarkistinenkin.

Uudet näyttelijät tulikasteessa

Ensi syksy tuo Kemin kaupunginteatteriin peräti neljä uutta määräaikaista työntekijää. Kaikki avoimet työpaikat saivat runsaasti erinomaisia hakijoita, ja erityisesti kahta näyttelijänpaikkaa haettiin ennätyksellisen ahkerasti: hakijoita oli yli sata.

Uutena ohjaajana aloittaa Riku Innamaa ja lavastaja-pukusuunnittelijana Kaisa Niva, joiden työsopimus on kaksivuotinen. Uudet, vuodeksi pestatut näyttelijät ovat Sakari Tuominen ja Inkeri Raittila.

Lue seuraavaksi