1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtavirrasta poikkeavat poliitikot kiinnostavat Ylen Vaaligalleriassa

Erikoinen ja valtavirrasta poikkeava esiintyminen kiinnostaa Vaaligallerian katsojia. Koko maan katsotuin video löytyy Piraattipuolueen lappilaisehdokkaalta.

politiikka
Kuvakaappaus Ylen Vaaligalleriasta
Valtavirrasta poikkeavien ehdokkaiden haastattelut kiinnostavat eniten Ylen vaaligalleriassa. Katsotuin on Utsjoen "gerbiilimies". Kymmenen suosituimman galleristin joukossa tavanomaisia poliitikkoja ovat vain Juha Sipilä ja Paavo Väyrynen.Antti Pylväs / Yle

Piraattipuolueen utsjokelaisen ehdokkaan Hansi Harjunharjan haastattelu on Ylen Vaaligalleriassa koko maan katsotuin. Lähes kaikki muut Pohjois-Suomen katsotuimmat vaaligalleriavideot ovat Oulun vaalipiirin puolelta.

Puolueittain galleriassa ovat pohjoisessakin eniten kiinnostaneet pienryhmien ehdokkaat.

Vaaligalleria on miehinen maailma

Vaaligallerian katsotuimmissa videoissa esiintyy pääasiassa miespuolisia ehdokkaita niin valtakunnan kuin Pohjois-Suomenkin tasolla. Suurin osa heistä on suhteellisen tuntemattomia. Monen suosio selittyy erikoisella ja valtavirrasta poikkeavalla esiintymisellä.

Tavanomaisemmista poliitikoista joukosta löytyvät toki pohjoisen valtapuolue keskustan tunnetuimmat nimet Paavo Väyrynen ja Juha Sipilä.

Gerbiilimiehestä tuli nettihitti

Haastattelussaan lemmikkiään kaivannut ja vaaligalleriavideosta henkilökohtaisen performanssin luonut Hansi Harjunharja teki itsestään nettihitin. Piraattipuolueen lappilaisen "gerbiilimiehen" haastattelua on käyty katsomassa yli 282 000 kertaa.

Pohjois-Suomen kymmenen kärjessä listalla kakkosena on niin ikään Piraattipuolueesta tuleva oululainen Hermanni Kinnunen. Haastattelu on aika tavanomainen, mutta suosion selitys saattaa löytyä hänen vaalilupauksestaan.

– Lupaan ottaa kuvan sukupuolielimistäni ja jakaa sen nettiin.

Top kympin ainoa nainen

Kolmantena on listan ainoa nainen ja ainoa kainuulainen, kristillisdemokraattien Evelyn Hynynen Kajaanista. Suosiolla voi olla tässäkin tapauksessa tekemistä vaalilupauksen kanssa.

– Teen kaikkeni, ettei sukupuolineutraali avioliittolaki toteudu Suomessa.

Haastattelussa hän toteaa sukupuolineutraalin avioliiton olevan jumalan sanan vastaista.

– Sen takia se vei siunauksen meidän maalta, toteaa Hynynen.

Hän kertoo myös, että kaikki hänen elämässään liittyy uskontoon.

– Herran pelko on viisauden alku. Venäjä ei pysty tulemaan metriäkään lähemmäksi kuin jumala sallii, sanoo Hynynen haastattelussaan.

TTIP:kin pääsee agendalle

Neljäs on SKP:n Matti Aalto Oulusta, viides keskustan Juha Sipilä Kempeleestä, kuudes SKP:n Juri Bespalov Pudasjärveltä ja seitsemäs perussuomalaisten Kari Tykkyläinen niin ikään Pudasjärveltä. Kaikki Oulun vaalipiiristä.

Yhtenä harvoista ehdokkaista Aalto ottaa vaalilupauksissaan esille EU:n ja Yhdysvaltain neuvotteleman transatlanttisen kauppa- ja investointikumppanuuden (TTIP). Vapaakauppaa ja investointisuojaa koskevat sopimusneuvottelut ovat vielä kesken.

– Ne siirtävät lainsäädäntövallan ja tuomiovallan kansainvälisille yksityisille tuomioistumille, sanoo Aalto tekeillä olevista sopimuksista.

Sipilä ehtii sanoa paljon

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän kattavan vaaligalleriahaastattelun kiinnostavuutta selittää lähinnä nykyinen ja tuleva asema suomalaisen politiikan huipulla.

– Paljon pitää politiikan teossa muuttua. Tulosvastuullisuutta tähän hommaan pitää saada. Olen tottunut siihen aiemmissa tehtävissä, sanoo Sipilä.

Hänen viimeinen vastauksensa neljän minuutin haastattelussa koskee turvallisuuspolitiikkaa.

– Venäjä on uhka Suomen turvallisuudelle. Meidän puolustuskykyä pitää pystyä vahvistamaan, lopettaa Sipilä haastattelunsa.

Pudasjärven miehet eri linjoilla

Venäläissyntyinen Juri Bespalov puhuu haastattelussaan muun muassa pioneerileirien järjestämisestä yrityksessään sekä Suomen ja Venäjän suhteiden parantamisesta.

– Minun mielestäni on kaikkein tärkeintä, että ihmisten välillä on hyvät suhteet ja rauha, tiivistää Bespalov.

Kollajan altaaseen pudasjärveläinen ei ota kantaa.

– En osaa sanoa, kun en tiedä mikä se on, toteaa Bespalov, jolla on välillä vaikeuksia pysyä haastattelijan tahdissa mukana.

Nettivideoilla julkisuutta saanut kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen taas ei halua "missään nimessä" Kollajan altaan rakentamista.

Lukuisista enemmän tai vähemmän humoristisista videoistaan tunnettu mies lienee saanut paljon katsojia Youtube-maineellaan.

– Minä itse tietenkin, mutta pannaan Soini siihen toiseksi, kertoo Tykkyläinen esikuvista kysyttäessä.

Lokka maltillisena

Kahdeksantena on Lapin perussuomalaisten rovaniemeläinen Jarmo Juntunen ja yhdeksäntenä oululainen Muutos 2011:n ehdokas Junes Lokka. Kummankin haastattelut ovat melko tavanomaisia.

Juntunen on tunnettu ja omaperäinen rovaniemeläinen tv-toimittaja ja yrittäjä. Hänen kiinnostavuutensa selittynee aiemmalla julkisuudella.

Maahanmuuttokriittisen Lokan kiinnostusarvo tullee ainakin osittain hänen aikaisemmista esiintymisistään. Esimerkiksi vuoden 2013 eurovaaleissa syntyi kohu hänen nimiteltyään Youtubessa Ylen naispuolista toimihenkilöä maailman vanhimman ammatin harjoittajaksi.

Väyrynen on valmis ulkoministeriksi

Kolmantena lappilaisena kymmenen kärjessä-listalla on keskustan keminmaalainen europarlamentaarikko Paavo Väyrynen, jonka haastattelua on käyty katsomassa vajaa 9500 kertaa, kymmenenneksi eniten pohjoissuomalaisista ehdokkaista.

– Kahdeksan vuotta sitten ilmoitin samalla tavalla kuin nytkin, että jos pääsen ministeriksi niin otan tehtävän vastaan. Muussa tapauksessa jatkan Euroopan parlamentissa. Asetan ministerin tehtävän europarlamentaarikon tehtävän edelle ja jos se on mahdollista saada, otan sen vastaan.

Väyrysen mukaan äänestäjät tietävät tarkkaan, mikä on tilanne, jos häntä äänestävät.

– Jos puolue menestyy oikein hyvin, me saamme sekä pääministerin että ulkoministerin paikan ja sen jälkeen on Juha Sipilän käsissä, ketä hän esittää ministeriksi, sanoo Väyrynen haastattelussaan.

Valtakunnalliseen kymmenen kärkeen pohjoisen vaaligalleristeista yltävät Harjunharja, Kinnunen ja Hynynen. Sipilän haastattelu on koko maassa 20. katsotuin.

Lue seuraavaksi