Olkiluodon sisarlaitoksessa ongelmia – STUK vaatii selvitystä

Energiayhtiö Areva rakentaa Ranskaan samanlaista reaktoria kuin Eurajoen Olkiluotoon. Ranskassa reaktoriin käytetystä materiaalista on löydetty laatuongelmia, ja siksi Säteilyturvakeskus STUK vaatii Suomen päässä asiassa selvitystä voimalayhtiö Teollisuuden Voimalta.

Kotimaa
Olkiluoto 3 -ydinvoimalan reaktoripaineastia.
Olkiluoto 3 -ydinvoimalan reaktoripaineastia.TVO / AREVA

Säteilyturvakeskus vaatii Teollisuuden Voimalta selvityksen Olkiluotoon rakennettavan ydinvoimalan reaktoripainesäiliön kestävyydestä. Syynä on ranskalaisviranomaisen löytämät poikkeamat Arevan Ranskaan rakenteilla olevasta reaktorista.

– Se ei ole tasalaatuista se materiaali, mistä se reaktoripainesäiliö on tehty, STUK:n ydinvoimalaitosten valvontaosaston apulaisjohtaja Tapani Virolainen sanoo.

Samanlainen reaktori on tulossa Olkiluotoon, mutta valmistuspaikat vaihtelevat. Olkiluoto 3:n reaktori valmistetaan Japanissa ja Ranskaan Flamanvillen laitoksen reaktori Ranskassa.

Virolaisen mukaan Ranskassa poikkeamia on löydetty reaktoripainesäiliön kannesta ja pohjasta.

– Materiaalissa on hiiltä tihentynyt, mikä voi mahdollisesti heikentää sen materiaalin ominaisuuksia.

Ilmiössä ei ole metallinvalmistuksen näkökulmasta mitään uutta, Virolainen sanoo. Selvitys tarkoittaa käytännössä sitä, että STUK pyytää TVO:ta läpikäymään reaktoripainesäiliön valmistusaineiston.

STUK: Ei lisäviivästyksiä Olkiluotoon

Virolainen kertoo, että STUK sai tiedon Ranskan ydinvoimaviranomaisen ASN:n löydöksistä noin kuukausi sitten. Ranskalaismediassa ne olivat paria viikkoa myöhemmin. Viranomaisyhteistyön ei pitäisi hidastaa Olkiluoto 3:n rakentamista, eikä materiaalipoikkeamistakaan olisi tullut suuria ongelmia, Säteilyturvakeskuksesta arvioidaan.

– (Reaktoripainesäiliön) valmistaja on eri ja valmistusmenetelmissä on tiettyjä eroja. Nyt mitä tutkimuksia tehdään, niin tehdään sitä varten, että voidaan täysin poissulkea tämmöinen ilmiö, apulaisjohtaja Tapani Virolainen sanoo.

Olkiluodon valmistuminen on pahasti myöhässä. Maaliskuussa Areva vakuutti, että Olkiluodon kolmas reaktori otetaan käyttöön vuonna 2018.

Asiasta uutisoi ensin Tekniikka & Talous -lehti.