Ranskan rautatiet haastettiin oikeuteen natsiajan keskitysleirikyydityksistä

Uhrien omaiset vaativat korvausta sekä takavarikoidusta omaisuudesta että matkalipusta, joka karjavaunuissa keskitysleireille kuljetetuilla ostatettiin.

Ulkomaat
Junanvaunu Auschwitzin keskitysleirillä
Junanvaunu Auschwitzin keskitysleirillä Puolassa tammikuussa 2015.Jacek Bednarczyk / EPA

Natsien vainojen uhrien jälkeläiset Yhdysvalloissa ovat nostaneet Ranskan rautateitä vastaan ryhmäkanteen, jossa vaaditaan korvausta keskitysleirille lähetettyjen uhrien omaisuuden takavarikoimisesta.

Chicagossa jätetyn kanteen mukaan kymmeniltä tuhansilta juutalaisilta ja muilta natsien vainoamilta vietiin muun muassa rahaa, hopeaa ja kultaa, koruja, taideteoksia, soittimia ja vaatteita.

Korvausta vaaditaan myös siitä, että natsit laskuttivat uhreilta kolmannen luokan lipun hinnan, mutta heidät ahdettiin karjankuljetusvaunuihin, kanteessa sanotaan.

Kanteessa syytetään Ranskan rautateitä tietoisesta osallistumisesta joukkomurhan toteuttamiseen ja molempia osapuolia hyödyttäneestä yhteistyöstä natsien kanssa.

Johtava asianomistaja on chicagolaisnainen, jonka isovanhemmat lähetettiin Ranskasta junalla Auschwitzin keskitysleiriin Puolaan. He kuolivat marraskuussa 1942.

Ranskan rautatiet ei ole kommentoinut asiaa. Joulukuussa Ranska sopi maksavansa noin 55 miljoonaa euroa rahastoon, josta maksetaan korvauksia ranskalaisjunilla natsien keskitysleireille viedyille.

Tuoreen kanteen oikeuteen vienyt asianajaja Steve Blonder kuitenkin sanoo, että luvattu korvaus on rajoitettu eikä sitä makseta rautateiden takavarikoimasta omaisuudesta, Chicago Tribune -lehti kertoo.

Blonder katsoo, että Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimella on tuomiovalta asiassa, koska kyse on kansainvälisoikeudellisesta asiasta. Kantajat katsovat myös, ettei juttu ole vanhentunut kuluneista yli 70 vuodesta huolimatta, koska Ranskan rautatiet avasi joitakin arkistojaan yleisölle vasta vuonna 2012.

Chicagolaistuomari hylkäsi vuonna 2013 vastaavan kanteen Unkarin rautateitä vastaan sanoen, että kantajien pitäisi ensin nostaa syyte Unkarissa ennen kuin tulevat Yhdysvaltoihin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset