1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaalipallo on vain yksi tapa seurata tuloslaskentaa

Ylen uudistuneessa vaalitulospalvelussa luotetaan kuvan voimaan. Oman ehdokkaansa menestystä voi jännittää esimerkiksi upouuden Vaalipallon kautta.

Eduskuntavaalit 2015
Vaalitulospalvelun vaalipallo
Vaalitulospalvelun uusia elementtejä on mm. vaalipallo, joka näyttää 200 läpi menossa olevaa ehdokasta laskennan kussakin vaiheessa. Kuvassa vaalipallon toimintaa simuloidaan vuoden 2011 eduskuntavaalien tiedoilla laskennan ollessa kesken.Yle

Yle Uutisten internetsivuilla avautuu sunnuntai-iltana kello 20, ennakkoäänien saapuessa, uudistunut vaalitulospalvelu. Palveluun päivittyy reaaliaikaisesti tietoa ääntenlaskennasta. Yksi uutuuksista on Vaalipallo, jonka avulla voi seurata eduskunnan muodostumista.

– Se on ympyrä, jonka sisäpuolella on 200 kappaletta palloja. Pallot edustavat eduskuntavaaliehdokkaita, jotka juuri sillä ääntenlaskentahetkellä ovat pääsemässä eduskuntaan, Ylen projektipäällikkö Jarkko Ryynänen sanoo.

Vastaavasti ympyrän ulkopuolelle jäävät pallot kuvastavat rannalle jääneitä. Kehällä puolestaan ovat varalla eduskuntaan.

Visualisointi auttaa monimutkaisten asioiden hoksaamisessa

Vaalipallossa ja muissa tulosillan palveluissa sekä lähetyksissä käytettävät tiedot tulevat entiseen tapaan suoraan oikeusministeriöstä.

– Me käytämme sitä samaa tietoa televisiossa, radiossa, tekstitelevisiossa, netissä eli ihan kaikissa välineissä, jopa mobiililaitteissa, Ryynänen luettelee.

Kaikkiaan toimituksissa paketoidaan tietoa kuvaesityksiksi aiempaa hanakammin. Vaalipallon sisuskaluihin on upotettu matemaattisia kaavoja, joilla lasketaan esimerkiksi pallon sijainti ja koko. Lopuksi kaavoille annetaan graafinen kuori.

– Ihmisten käyttämä aika, keskittymiskyky on lyhentynyt. Kilpailu on koventunut ja visuaaliset ärsykkeet toimivat aivoille paljon nopeammin kuin vaikka teksti. Ihminen on helpompi saada perehtymään aiheeseen, kun se on visualisoitu hyvin.

Tulosilta alkaa sunnuntaina Yle TV1 -kanavalla kello 19.30. Lähetys on katsottavana suorana myös Yle Areenassa.

Eduskuntavaalien tulosilta Pikkuparlamentissa esitetään suorana nettilähetyksenä kello 19.50 alkaen.

Lue seuraavaksi