Kilpailu sairaanhoitajista lähti käsistä Ruotsissa: lisäpalkkaa jopa 2 500 euroa – viikossa

Ruotsin sairaanhoitajille ja kätilöille tarjotaan huimia palkalisiä, jos he suostuvat pitämään lomansa muulloin kuin kesällä.

terveys
Sairaanhoitaja kävelee Östran sairaalan edustalla Ruotsin Göteborgissa.
Sairaanhoitaja kävelee Östran sairaalan edustalla Ruotsin Göteborgissa.Bjorn Larsson Rosvall / EPA

Ruotsin sairaalat ja terveyskeskukset ovat ajautuneet holtittomaan palkkakilpailuun saadakseen tarpeeksi työvoimaa kesän lomakuukausille, kertoo Ruotsin radio SR (siirryt toiseen palveluun).

Hoitolaitokset tarjoavat valtavia summia vakinaiselle henkilöstölleen, jos nämä suostuvat siirtämään lomiaan varsinaisten kesäkuukausien, kesä-, heinä- ja elokuun ulkopuolelle.

Kovimman tarjouksen on tehnyt Ruotsin kaakkoisosassa sijaitsevan Blekingen maakuntahallitus. Se tarjoaa sairaanhoitajille 20 000 kruunua ( 2 150 euroa) viikossa ja erikoissairaanhoitajille peräti 24 000 kruunua ( 2 580) viikossa, jos nämä siirtävät lomansa muihin vuodenaikoihin. Lisät tulevat siis tavallisen palkan päälle.

Suuria lisiä on tiedossa muuallakin. Taalainmaalla hoitohenkilöstölle tarjotaan 15 000, Västmanlandissa 14 000, Värmlannissa ja Jönköpingissä 10 000 kruunua viikossa.

– Tämä ei ole mikään hyvä ratkaisu, mutta se on ainoa mahdollisuus, kertoo Blekingen maakuntahallinnon henkilöstöosaston päällikkö Hans Christer Björkblom.

– Puhtaan taloudellisesti tämä on kallista, mutta kun kaikki muut resurssit on tyhjennetty, eikä oikein mitään ole jäljellä, se on raha, joka ratkaisee, hän jatkaa.

Toisena vaihtoehtona henkilöstölleen Blekinge tarjoaa lomien kaksinkertaistamista, jos ne otetaan kokonaan kesäkuukausien ulkopuolella. Tämä tosin johtaa toiseen ongelmaan, sillä henkilöstöstä on pulaa pitkin vuotta, joten lomien järjestämisestä tulee jatkuva ongelma.