Ehdolla Keski-Suomi -palkinnon saajaksi: JYPS rohkaisee myös senioreita pyörän päälle

Pyöräilyn suosio lisääntyy. Eniten pyöräilevät opiskelijat, mutta varsinkin ikäihmisille pyöräily tekisi terää. Jyväskylän pyöräilyseura JYPS edistää pyöräilyä ja liikenneasioita.

Kuva: Yle

Innostus pyöräilyyn on lisääntynyt voimakkaasti viiden viime vuoden aikana. Nyt pyöräillään sekä hyötyliikunta- että kuntoilumielessä.

Hyvät pyörät ovat lisääntyneet ja näyttää, että pyöräilyn suhteellinen osuus kasvaa sekin.

– Pyöräilyä yleensä mitataan kaupungeissa osuudella sisäisistä matkoista. Jyväskylässä Jyselin tutkimuksen mukaan osuus on 13%, ja se on parantunut siitä, mitä se tuossa takavuosina oli. Näyttäisi, että suunta on ylöspäin, iloitsee puheenjohtaja Teemu Tenhunen Jyväskylän Pyöräilyseurasta.

Ikäihmiset helposti arkailevat nousemista pyörän selkään. Pyöräily tekisi kuitenkin hyvää keholle ja mielelle.

– On aivan ymmärrettävää, että ikäihmiset eivät halua sitä riskiä ottaa, sehän on hyvin paljon mielikuvistakin kiinni. Toki yritetään sekä konkreettisella tasolla että mielikuvissa edistää asiaa, että pyöräily olisi hyvä liikuntamuoto. Se ylläpitää vireyttä, sanoo pyöräilyseuran Samuli Rinne.

Auto houkuttaa

JYPSiläiset toivovat työmatkapyöräilyn kasvavan entisestään.

– Olosuhteet vaikuttavat. Työmatkapäyöräilijä ajaa joka päivä samoja reittejä, ja jos ne on vähän konstikkaita ja hankalia, niin pyörä korvataan hyvin helposti autolla. Työpaikalla pitäisi olla katoksia pyörille ja kypärille säilytyspaikkoja, sihteeri Esa Rantakangas linjaa.

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry toimii nimestään huolimatta koko Keski-Suomessa ja sillä on aluejaostot Jämsässä ja Äänekoskella. JYPS on myös valtakunnallinen vaikuttaja, joka edistää pyöräilyä ja liikenneasioita ja pitää tavoitteenaan turvallisempaa, viihtyisämpää ja sujuvampaa liikennettä.

Aktiivinen yhdistys järjestää jäsenilleen ja muillekin pyörälenkkejä ja -retkiä sekä pyöräilyyn liittyviä tapahtumia, kilpailuja, koulutuksia ja muuta toimintaa.

Pyöräilyseura JYPSin aktiiveja haastatteli Titta Puurunen.