1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Wöyh! arvostaa kotikaupunkinsa tunnelmaa: ”Täällä ihmiset osallistuvat kappaleiden laulamiseen karjalaisella innolla”

Veljesten Antti ja Jussi Hyyrysen Wöyh!-yhtye on vahvasti eteläkarjalainen projekti. Musiikista on aistittavissa tekijöidensä mukaan jopa lappeenrantalaisia perinneruokia vetyjä ja atomeja.

Jussi (vas.) ja Antti Hyyrynen haluavat tehdä asiat vastoin normeja. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Toisen albuminsa perjantaina julkaissut Wöyh!-yhtye on ennen kaikkea eteläkarjalainen projekti. Lemiltä kotoisin olevien veljesten Antti ja Jussi Hyyrysen molemmat levyt ovat äänitetty Lappeenrannassa tuottaja Miitri Aaltosen Astia studiolla. Myös kaikki musiikkivideot on kuvattu paikallisille tutuissa kohteissa.

– Kyllä siellä musiikissakin vetyjä ja atomeja sinkoilee varmasti. Lappeenranta on wöyhötyksen kotikaupunki, sanoo yhtyeen laulaja-kitaristi Jussi Hyyrynen.

Wöyhötys on käsite

Lappeenranta on wöyhötyksen kotikaupunki.

Jussi Hyyrynen

Uuden levyn julkaiseva Wöyh! ei ole pelkästään musiikkiyhtye. Myös Stam1nasta ja YUP:sta tutut veljekset puhuvat ”wöyhötyksestä” eräänlaisena tapana nähdä maailma. Jussi Hyyrysen mukaan wöyhötys on hallittua hulluttelua.

– Emme halua kahliutua niin sanottuun normimeininkiin, vaan pyrimme löytämään asioista kummallisen puolen. Sitä omaa ilmaisua musiikin ja asioiden suhteen kutsumme wöyhötykseksi, sanoo Hyyrynen.

Keikkayleisöön voi luottaa

Wöyh! keikkailee tiuhaan tahtiin huhti-toukokuussa. Esiintyminen ja yleisön osallistuminen on osa wöyhötystä. Jussi Hyyrynen luottaa siihen, että lappeenrantalaiset fanit ehtivät opetella perjantaina ilmestyneen levyn kappaleet ulkoa ennen lauantain keikkaa.

– Lappeenrannassa on hyvin innokasta wöyhökansaa. Keikoilla on aina hurja meininki ja ihmiset osallistuvat kappaleiden laulamiseen karjalaisella innolla. Olen varma, että vuorokausi riittää.

Wöyh! esiintyy Lappeenrannan ravintola Old Cockissa lauantaina 18.4.