Kansanedustajaehdokkailla hurja loppukiri: On tämä outo tapa hakea töitä

Torilla, messuilla, ravintoloissa, marketeissa. Heitä on lauantaina joka paikassa. Kansanedustajaehdokkaat painavat töitä kuuluisaan viimeiseen hengenvetoon saakka. Vaalipäivänä sunnuntaina rauhoitutaan, kuulumisia päivitetään korkeintaan sosiaalisessa mediassa.

vaalit
Puoluetelttoja, ihmisiä
Puolueet ja ehdokkaat tekivät ahkerasti vaalityötä Joensuun torilla vielä lauanataina. Yle / Tarja Laitinen

Joensuun tori on lauantaina häikäisevän kirjava. Sininen, punainen, valkoinen, vihreä. Puolueiden värit ja tunnukset, kansanedustajaehdokkaiden kyltit ja vaalityötä värikkäissä haalareissa tekevät kannattajat ovat vallanneet puolet keskustan sydämen pinta-alasta. Mikrofoni jylisee, torilavalle on jaettu tasapuolisesti kullekin puolueelle puheenvuorot.

Ehdokkaat ovat lauantaina, päivää ennen h-hetkeä liikkeellä kotikonnuilla, Savo-Karjalan vaalipiirissä pisimmät reissut on tehty aikaisemmin.

Loppukierros on monella hämmästyttävän samanlainen. Ensin ollaan torilla, tämän jälkeen lauantaina avautuneilla RALVIS Karjalan Rakennusmessuilla, sen jälkeen Kataja Basketin koripallopelissä, jollakin keskustan suurista marketeista, ja osa päättää kampanjansa ravintolakierrokseen.

– Oli pubikierros minunkin ohjelmassa, mutta vaimo sanoi, että eiköhän olisi aika olla kotona, naurahtaa viiden viikon aikana seitsemäntuhatta kilometriä ajanut Perussuomalaisten Osmo Kokko.

– On tämä outo tapa hakea töitä, naurahtaa puolestaan Vihreiden Krista Mikkonen.

Vaalityön rasitus näkyy ja tuntuu. Esimerkiksi Kokoomuksen Aulikki Sihvonen oli menettänyt äänensä ja turvautui paksuun toppapukuun ja villaiseen kaulahuiviin.

Jännitystä ilmassa 

Tori on lauantaina kuin mikäkin pienoisparlamentti. Demareiden Riitta Myller, Kokoomuksen Pekka Ravi, Keskustan Anu Vehviläinen, Vasemmistoliiton Marko Haakana - nimiä voisi luetella loputtomiin ja pyydän jo tässä vaiheessa anteeksi, etten mainitse kaikkia. Listasta tulisi tolkuttoman pitkä.

Oleellisinta kuitenkin on, että nyt puhutaan ja tentataan, näissä vaaleissa on imua.

– Onhan tämä toista kuin edellisellä kerralla, silloin puhuttiin vain, kenestä tulee pääministeri. Nyt jo toiseksi suurimman puolueen paikka jännittää, uskoutuu tuntematon vanhempi herra toimittajalle.

Korva erottaa kysymyksen maakuntaveroista. Turvallisuudesta. Terveyskeskusten päivystysjonoista, vanhusten hoidosta, työpaikoista. Kansa tenttaa, on kiinnostunut ja ehdokkaat vastaavat.

Väkisin syntyy sisäinen kutina siitä, että nyt kaikki ovat innokkaasti liikkeellä, niin äänestäjät kuin ehdokkaat. He jännittävät ja lepäävät huomenna, päivittävät kuulumisiaan korkeintaan sosiaalisessa mediassa.

Vaalipäivänä meidän äänestäjien yllä leijuu oikeastaan vain se yksi ja ikuinen kysymys, jonka myös torilla ihmiset esittivät useaan otteeseen. Jos ennustettu kurja keli toteutuu, lähdemmekö liikkeelle? No, eiköhän!