Paavi haluaa Kuubaan

Vatikaanista kerrotaan, että paavi Franciscus haluaa käydä Kuubassa samalla matkalla, kun hän menee ensi syksynä Yhdysvaltoihin. Franciscuksella on ollut keskeinen rooli Kuuban ja Yhdysvaltojen viimeaikaisessa lähentymisessä.

Ulkomaat
Paavi Fransiscus Pyhän Pietarin aukiolla Roomassa 5. huhtikuuta.
Paavi Fransiscus Pyhän Pietarin aukiolla Roomassa 5. huhtikuuta.Gabriel Bouys / AFP / Lehtikuva

Paavi Franciscus on jo aiemmin ilmoittanut, että hän vierailee syyskuussa Yhdysvalloissa. Hän osallistuu Philadelphiassa pidettävään katolisen kirkon merkittävään kokoukseen. Lisäksi hän puhuu YK:ssa New Yorkissa ja tapaa presidentti Obaman.

Nyt hän haluaa samalla matkalla vierailla myös Kuubassa. Vatikaanista painotetaan, että vierailu ei ole vielä varma.

Katolisen kirkon 78-vuotias hengellinen johtaja oli keskeisesti mukana Yhdysvaltojen ja Kuuban välisissä neuvotteluissa, ennen kuin maat joulun alla ilmoittivat uudesta lähentymisestään. Sekä Kuuban että Yhdysvaltojen edustajat vierailivat Vatikaanissa viime syksynä.

Viime kuukausinakin paavi on kirjoitellut ahkeraan Yhdysvaltain ja Kuuban presidenteille ja kehottanut näitä sopimaan kiistakysymyksensä.

Argentiinalaissyntyinen ja suhteellisen uudistusmielinen paavi Franciscus on Latinalaisessa Amerikassa äärimmäisen rakastettu. Maaliskuussa Pew Research Center julkaisi amerikkalaisten katolisten keskuudessa tehdyn kyselyn, jonka mukaan 90 prosenttia vastaajista piti häntä hyvänä paavina.

Lähteet: AFP, Reuters