1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle on tarjonnut vaaliennusteita puoli vuosisataa – tuorein on luvassa noin kello 21.25

Yleisradion vaalilaskennan asiantuntijalla on kokemusta ennusteista vuodesta 1972 saakka. Heimo Penttisen mukaan ennuste on vuosikymmenten ajan ollut aina melko tarkka. Takaiskuja ei ole sattunut, paitsi yksi 1980-luvulla.

Eduskuntavaalit 2015
Heimo Penttinen
Heimo PenttinenYle

Yleisradion vaaliennusteita on tehty 1960-luvulta saakka, eli siitä asti, kun on käytetty tietokoneita vaalituloksen laskemisessa. Näin sanoo Ylen vaalilaskennan asiantuntija Heimo Penttinen. Hän oli mukana ennusteiden teossa jo 1970-luvun alussa.

Ennusteen alkuvuosina vaalit olivat kaksipäiväiset, Yle keräsi tiedot itse, ja lopputulosta sai odottaa vaalien jälkeiseen päivään.

Nykyisin vaaliennuste perustuu siihen, että oikeusministeriön vaalijärjestelmästä saadaan iso tietopaketti joka viides minuutti. Sen perusteella lasketaan ennustetta.

– Tässä vaalilaskennassa on keskeneräisessä tilanteessa sellainen vinoutuma, että esimerkiksi keskustan kannatus on liian suuri verrattuna lopputulokseen ja vihreiden kannatus on liian pieni. Ennuste korjaa näitä vinoumia.

Penttinen kertoo, että ennuste on melko varma puolueiden kannatuksen osalta, kun ennustetaan prosenttiosuuksia. Paikkaennuste on sitten pikkuisen vaikeampi asia, koska muutama kymmenen ääntä voi keikauttaa paikan suuntaan tai toiseen.

Tämä on jännittävää, mutta samalla viehättävää ja kiehtovaa

Heimo Penttinen

– Kannatusennusteen osalta päästään ihan alle prosenttiyksikön tarkkuuteen.

Ennusteessa käytetään koko ajan kaikkea sitä tietoa, mikä on saatavilla. Aluksi tulevat ennakkoäänet. Sitten, kun vaalipäivän ääniä on riittävä määrä, ennuste julkaistaan.

– Nyt on arvioitu, että tämä hetki olisi noin 21.25.

Penttisen mukaan ennuste on vuosikymmenten ajan ollut aina melko tarkka. Takaiskuja ei ole sattunut, paitsi kerran 1980-luvulla.

– Joskus 1980-luvulla oli sellainen katastrofi, että ei saatu mitään tietoja kello 20, ja kesti useita tunteja ennen kuin pystyttiin julkaisemaan ensimmäinen ennuste. 1990- ja 2000-luvulla laskenta on sujunut oikein hyvin.

Penttinen on itse jo eläkeläinen, joka nyt jakaa tietojaan uusille innostuneille.

– Minä olen nyt ollut mukana auttamassa näissä vaaleissa, varmistamassa ja opettamassa nuorempia. Tämä on jännittävää, mutta samalla viehättävää ja kiehtovaa. Tässä on suoran lähetyksen haasteet.

Tulosilta Yle TV1:llä ja Yle Areenassa

Tulosilta alkaa sunnuntaina Yle TV1 -kanavalla kello 19.30. Lähetys on katsottavana suorana myös Yle Areenassa.

Eduskuntavaalien tulosilta Pikkuparlamentissa esitetään suorana nettilähetyksenä kello 19.50 alkaen.

Lue seuraavaksi