Oiva koti kahdelle tai useammalle naiselle – siivekkäiden asuntokauppa on kiivaimmillaan

Kohde on tilava yksiö kauniin järven rannalla. Asunnosssa on energiaystävällinen aurinkolämmitys, neliöhinta on noin 32 euroa. Tilaa hetkeksi jopa kahdelletoista asukkalle. Täydellinen koti kahdelle naiselle. Siis telkille.

Asuntomarkkinat Pohjois-Karjalan Lintutietellisen yhdistyksen malliin Joensuun torilla. Kuva: Yle / Tarja Laitinen

Pohjois-Karjalan Lintutieteellisen yhdistyksen asuntomarkkinoilla on tarjolla runsas määrä erikokoisia koteja. Yksi suurimmista on yksiö, joka on tarkoitettu vähintään kahden naisen kimppakämpäksi.

– Eivät ne mene tietoisesti kimppaan, vaan kun pesäpaikoista on pulaa, niin kaksi tai useampi telkkänaaras saattaa yrittää vallata samaa pönttöä. Ne käyvät siellä toisiltaan salaa. Siinä voi tosin käydä niinkin huonosti, ettei kukaan saa karkotettua toisia ja munat jäävät hautomatta, valaisee Janne Leppänen.

Lintujen moraali on muutenkin kyseenalainen. Pahin lienee käki, joka antaa muiden kasvattaa jälkeläisensä. Silti se on odotetuimpia kesälintujamme, kukunta kuuluu oleellisesti suvi-illan rauhaan.

Linnut pitävät itse huolen reviireistään

Kun ohjeita katsoo, linnunpöntön rakentaminen tuntuu tarkalta työltä. Janne Leppänen Pohjois-Karjalan Lintutieteellisestä yhdistyksestä muistuttaa, etteivät linnut suinkaan millimetrimitan kanssa kulje eli esimerkiksi internetistä löytyvät piirustukset ovat viimeisen päälle tehtyjä.

Myös pönttöjen ripustamiseen riittää pitkälti terve maalaisjärki.

Itse olen pannut kolme pönttöä ikään kuin kolmioksi.

Janne Leppänen

– Linnut puolustavat reviiriään omaa lajiaan vastaan, esimerkiksi kaksi kirjosieppoa ei voi pesiä ihan vierekkäin. Itse olen pannut kolme pönttöä ikään kuin kolmioksi. Välimatkaa niillä on toisiinsa kymmenen metriä, jolloin siellä voi olla rinnakkain kaikki yleisimmät pienet linnut eli kirjosieppo, talitiainen ja sinitiainen, kuvailee Janne Leppänen.

Tärkeintä onkin huolehtia siitä, että pöntön ripustaa turvalliseen paikkaan. Poikaset ovat huonoja lentäjiä jättäessään pesän, joten on syytä tarkistaa, etteivät ne heti ole esimerkiksi liikenteen seassa.

Lintutieteellisen yhdistyksen väki on huomannut, että lintujen tarkkailu etenkin omassa pihapiirissä on monelle oleellinen osa päivärytmiä. Ja moni on sanonut aloittavansa tai on aloittanut lintuharrastuksen vanhempana, eläkeiän kynnyksellä. Lintujen tunnistaminen ja muistaminen kun on myös hyvä keino estää dementiaa.