Suomen kansainvälisimmässä kyläkaupassa lauletaan karaokea ja leivotaan tuoretta leipää

Vainikkalan asema on Suomen ainoa paikka, josta pääsee junalla ulkomaille. Kilometrin päässä Venäjän rajalta olevan aseman ravintola on kyläkaupan ja kansainvälisen kahvilan risteytys.

Vainikkala
Jari Laihio on asunut Vainikkalassa 35 vuotta.
Jari Laihio on asunut Vainikkalassa 35 vuotta. Kuva: Iida Rauhalammi.

Lappeenrantalainen Jari Laihio on asunut Vainikkalan kylässä 35 vuotta. Parikymmentä vuotta sitten Laihia perusti vaimonsa kanssa ravintola Ukko-Pekan Vainikkalan asemalle. Ravintola on omistajien mukaan yksi Suomen kansainvälisimmistä ravintoloista.

Tuoretta leipää ja karokea

Vainikkalan asema on Suomen ainoa paikka, josta pääsee junalla ulkomaille. Vielä parikymmentä vuotta sitten matkustajat joutuivat nousemaan junasta asemalla passintarkastusta varten.

Kun aikatauluja 90-luvun lopulla haluttiin nopeammaksi, siirtyi tarkastus junaan. Samalla VR lopetti asemalla toimineen kahvion, jossa asiakasmäärän ajateltiin vähenevän radikaalisti. Vainikkalasta kotoisin oleva Jari Laihia näki kahviotoiminnassa mahdollisuuden, koska lähistöllä on myös jonkin verran lounasruokailijoita.

– Halusimme paikata aukon ja perustimme Ukko-Pekan. Meillä oli ajatus kyläravintolasta, jossa olisi myös ohjelmaa. On täällä ollut kaikenlaista Mikko Alatalosta alkaen. Tänään on karaokea, sanoo Laihia.

Kahviosta kaupaksi

Jari Laihia on nähnyt läheltä, miten palvelut ovat hävinneet kylältä. Ukko-Pekka on pyrkinyt alusta alkaen olemaan kyläläisille kohtaamispaikka. Pari vuotta sitten, kun kylältä hävisi kauppa, Ukko-Pekan toiminta laajeni päivittäistavaroilla. Kahviossa leivotaan myös juuresta tuoretta leipää joka päivä.

– Kaupassa käyminen on sosiaalinen tapahtuma ja tärkeä monelle kyläläiselle. On myös tärkeää, ettei jokaista makkarapakettia tarvitse lähteä hakemaan kolmenkymmenen kilometrin päästä, sanoo Laihia.

Laittomia rajanylityksiä

Vainikkalan kautta kulkee vuosittain satoja tuhansia matkustajia, jotka edustavat yli sataa kansallisuutta. Jari Laihian mukaan kansainvälisyys näkyy aseman ravintolassa päivittäin. Kaikenlaisia tarinoita muistuu mieleen vuosien varrelta.

– Eräänä iltana ihmettelimme miestä, joka odotti jotain vaikka kaikki junat olivat jo menneet. Kävi ilmi, että hän halusi välttämättä kävellä jalkaisin rajan yli. Ei olisi kannattanut: Viipurissa hän sai kaksi vuotta vankeutta, muistelee Laihia.