1. yle.fi
  2. Uutiset

Tulosilta, valvojaiset ja vaalipallo – tätä kaikkea Yle tarjoaa sunnuntaina

Yle kertoo televisiossa, radiossa ja verkossa vaalien tuloksen, miten puheenjohtajat kommentoivat tulosta, mitä tulos merkitsee suomalaisille ja miten se otetaan vastaan alueilla.

Kotimaan uutiset
Eduskuntavaalien tuloslähetyksen harjoitus.
Eduskuntavaalien tuloslähetyksen harjoitus pidettiin lauantaina Ylen studiolla Pasilassa.Tiina Jutila / Yle

Eduskuntavaalien tulosillan lähetyksissä Ylellä päärooleissa ovat paras tulospalvelu ja ehdokkaiden tunnelmat. Yle kertoo televisiossa, radiossa ja verkossa vaalien tuloksen, miten puheenjohtajat kommentoivat tulosta, mitä tulos merkitsee suomalaisille ja miten se otetaan vastaan alueilla.

Perinteiseen tapaan asiantuntijat arvioivat vaalituloksia studiossa, ja vaalivalvojaisissa vieraillaan kattavasti. Tänä vuonna puolueiden puheenjohtajien tulosilta järjestetään ensimmäistä kertaa eduskunnan Pikkuparlamentissa. Eduskuntavaalien tulosillan etenemistä voi seurata Ylen päälähetyksen lisäksi myös erillisestä nettilähetyksestä.

Ilta etenee niin, että ennakkoäänten tulos saadaan klo 20, Ylen vaaliennuste noin klo 21.25, vaalipiirikohtaisia tuloksia klo 22.30 lähtien ja lopullinen tulos on valmis noin klo 23.45 - 24.00.

Tulosilta Yle TV1:llä

Tulosilta alkaa sunnuntaina Yle TV1 -kanavalla klo 19.30. Lähetys on katsottavana suorana myös Yle Areenassa. Vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokset, kommentit ja analyysi nähdään suorassa lähetyksessä Pasilan tulosstudiosta, eduskunnan Pikkuparlamentista sekä puolueiden vaalivalvojaisista.

Lähetyksen juontavat Matti Rönkä ja Tytti Sulander. Asiantuntijoina toimivat politiikan tutkija Sami Borg ja politiikan toimittaja Pekka Ervasti Yle Uutisista. Pikkuparlamentin puheenjohtajien haastatteluista ja puolueiden vaalivalvojaisten tunnelmista siirrytään myös eri puolille Suomea.

Vaali-illan lähetys on nähtävissä suorana Yle Areenassa ja tallenteena 30 päivän ajan. Viime vaaleissa Ylen tulosiltaa seurasi pelkästään televisiosta keskimäärin 1,3 miljoonaa katsojaa.

Teksti-tv:n vaalihakemistosivut ovat tulossa sivuille 800 ja 720. Tulospalvelu teksti-tv:ssä on tarjolla sunnuntaista klo 18 alkaen.

Vaalien tulosilta -vaalivalvojaiset Yle Radio Suomessa

Vaalien tulosilta -vaalivalvojaiset -lähetys Yle Radio Suomessa alkaa klo 19.50. Lähetystä voi seurata suorana myös Yle Areenasta.

Tulosillassa seurataan ääntenlaskentaa ja vieraillaan vaalivalvojaisissa. Loppuillasta painopiste siirtyy aluelähetyksiin ja maakuntiin.

Illan juontavat Olli Seuri ja Sakari Kilpelä. Asiantuntijoina ovat politiikan tutkija Ville Pernaa ja Ylen politiikan toimittaja Jari Niemelä.

Ruotsiksi televisiossa, radiossa ja verkossa

Valvakan, Ylen ruotsinkielinen tulosilta-lähetys Yle Fem-kanavalla alkaa klo 19.50. Lähetys on katsottavissa suorana myös Yle Areenassa. Pikkuparlamentin ja vaalivalvojaisten lisäksi suorat raportit saadaan Vaasasta, Turusta, Tammisaaresta ja Porvoosta.

Juontajana ovat Daniel Olin ja Anna Bäck. Vieraana on vaaliasiantuntija, professori Göran Djupsund.

Radiossa Svenska Yle lähettää ensimmäistä kertaa tv-äänen eli Valvakan kuullaan myös radiossa Yle Radio Vegalla ja Yle Areenassa.

Verkossa uusi vaalikäyttöliittymä

Verkon tulospalveluun on panostettu aiempaa enemmän. Ylen tulospalvelua varten on toteutettu kokonaan uusi, helppo käyttöliittymä.

Sen keskiössä on graafinen "vaalipallo", joka päivittyy sitä mukaa, kun uusi eduskunta rakentuu vaalitulosten myötä. Reaaliaikainen tulosseuranta löytyy helposti myös heti Yle Uutisten etusivulta.

Ylen suomenkielinen vaalisivusto löytyy osoitteesta: http://yle.fi/uutiset/eduskuntavaalit_2015/.

Svenska Ylen vaalisivut löytyvät osoitteesta: svenska.yle.fi/val.

Lue seuraavaksi