1. yle.fi
  2. Uutiset

Goebbelsin perilliset vaativat kustantamolta korvausta päiväkirjalainauksista

Kustantamo kieltäytyy moraalisista syistä maksamasta korvauksia natsi-Saksan propagandajohtajan perikunnalle. Kustantamon edustaja sanoo tarjoutuneensa tosin maksamaan, jos raha menisi natsien uhrien avustamiseen.

Ulkomaat
Joseph Goebbels
Joseph GoebbelsSaksan kansallisarkisto

Natsi-Saksan propagandaministerin Joseph Goebbelsin kuolinpesä vaatii Random House -kustantamolta tekijänoikeuskorvauksia Goebbelsin päiväkirjakatkelmien käyttämisestä, kertovat muun muassa brittilehti The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kiistan kohteena on historianprofessori Peter Longerichin kirja, jossa lainataan laajalti Goebbelsin päiväkirjoja. Kirja julkaistiin Saksassa vuonna 2010 ja nyt toukokuussa Britanniassa.

Kanteen on jättänyt pesänhoitajana toimiva Cordula Schacht, jonka oma isä Hjalmar Schacht oli Adolf Hitlerin hallinnossa muun muassa talousministeri ja keskuspankkijohtaja. Hjalmar Schacht oli syytettynä Nürnbergin sotarikostuomioistuimessa, mutta hänet vapautettiin.

"Ei rahaa sotarikollisen kuolinpesälle"

Random House perustelee päätöstään olla maksamatta tekijänoikeuksia muun muassa sillä, että se pitää moraalisesti vääränä maksaa sotarikollisen kuolinpesälle.

Random Housen Saksan-osaston edustaja Rainer Dresen kertoo The Guardianille yllättyneensä, kun Schahct otti ensi kertaa häneen yhteyttä Goebbelsin perillisten edustajana ja vaati rahaa.

En ollut uskoa, että kukaan voi vaatia tekijänoikeuksia Goebbelsin sanoista

Rainer Dresen

– En ollut uskoa, että kukaan voi vaatia tekijänoikeuksia Goebbelsin sanoista, Dresen kertoo.

Kiistaa käsitellyt müncheniläinen tuomioistuin määräsi syyskuussa Saksan Random Housen julkistamaan tuottonsa, mutta julkaisija valitti asiasta juridisin, kustannusoikeudellisin ja moraalisin perustein. Asiaa käsitellään uudelleen Münchenissä 23. huhtikuuta.

Dresen kertoo ehdottaneensa Schachtille, että tekijänoikeuksia voitaisiin maksaa, jos hän lajottaisi ne natsien uhrien avustamiseen. Schacht kuitenkin kieltäytyi ja sanoi, että rahojen tulisi mennä Goebbelsin suvulle. Kyse on The Guardianin mukaan tiettävästi sisarusten jälkeläisistä. Goebbels ja hänen vaimonsa surmasivat omat lapsensa toisen maailmansodan loppuhetkillä ennen kuin tekivät itsemurhan.

Goebbelsin vuosina 1924–1945 pitämien päiväkirjojen tekijänoikeudet ovat voimassa vuoden 2015 loppuun.

"Kyse myös historiantutkimuksesta"

Random House oli alun perin sopinut maksavansa prosentin kirjan nettovähittäismyyntihinnasta kuolinpesälle, mutta ilmoitti myöhemmin sopimuksen olevan moraalisista syistä mitätön. Dresenin mukaan hän teki sopimuksen pelätessään, että Schacht estäisi kirjan julkaisemisen.

The Guardianin haastattelema Dresen uskoo, että muut kustantamot ovat maksaneet Goebbelsin päiväkirjojen käytöstä.

Myös Longerich pitää kuolinpesän vaatimusta mahdottomana hyväksyä. Hän huomauttaa, ettei yksityishenkilöille voi antaa valtaa merkittäviin historiallisiin asiakirjoihin. Muutoin tämä saisi teoriassa oikeuden kontrolloida tutkimusta, hän toteaa. Hän myös huomauttaa, että asiaa ajaa Goebbelsin ministerikollegan tytär.

– Kyse ei ole vain moraalista, vaan myös historioitsijan ammattimaisuudesta, hän sanoo.

Lue seuraavaksi